Τον σημαντικό ρόλο του πρωινού για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αναδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetic Medicine. Συγκεκριμένα, η μελέτη εστίασε στο πώς το πρωινό επηρεάζει τον δείκτη μάζας σώματος των διαβητικών (ΔΜΣ) και πώς εμπλέκεται στην παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία είναι συχνό φαινόμενο μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Έχει παρατηρηθεί πως οι άνθρωποι που ανήκουν στον βραδινό χρονότυπο, δηλαδή συνηθίζουν να ξυπνούν αργά και να κοιμούνται αργά, είναι πιο πιθανό να έχουν παραπανίσια κιλά, ωστόσο δεν είχε εξεταστεί έως τώρα αν ισχύει κάτι αντίστοιχο συγκεκριμένα για τους διαβητικούς.

Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι αποφάσισαν να μελετήσουν αν ο πρωινός ή ο βραδινός χρονότυπος επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον ΔΜΣ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και, αν τελικά αυτό ισχύει, ποιοι άλλοι παράγοντες εμπλέκονται.

Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές παρακολούθησαν 210 άτομα που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως προς τον χρονότυπό τους αλλά και τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις τους, όπως ο προγραμματισμός των γευμάτων τους μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, υπολογίστηκε το σωματικό βάρος και ο ΔΜΣ κάθε συμμετέχοντα.

Από τις αναλύσεις των ερευνητών προέκυψε ότι όσοι διαβητικοί ανήκουν στον βραδινό χρονότυπο τείνουν να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ως προς την κατανάλωση θερμίδων συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που ανήκουν στον πρωινό χρονότυπο.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...