Ο διαβήτης είναι μία συστηματική νόσος που έχει πολλές επιπτώσεις σε πολλά όργανα του σώματος.

Οι επιστήμονες κατέληξαν τώρα στη διαπίστωση ότι ο διαβήτης αλλάζει το μικροβίωμα του στόματος, δηλαδή τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, αυξάνοντας τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας μελέτησαν το στοματικό μικροβίωμα διαβητικών και μη διαβητικών ποντικών. Διαπίστωσαν ότι τα διαβητικά ποντίκια είχαν παρόμοια μικροβιακή σύσταση στο στόμα τους με τα υγιή, πριν αναπτύξουν διαβήτη, όταν όμως εμφάνισαν υπεργλυκαιμία, το μικροβίωμά τους έγινε διαφορετικό από τους φυσιολογικούς ποντικούς, με μικρότερη ποικιλία βακτηρίων.

Είχαν επίσης περιοδοντίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας οστού που στήριζε τα δόντια, καθώς και αυξημένα επίπεδα IL-17, ενός σημαντικού μορίου για τη σηματοδότηση της ανοσολογικής απάντησης και της φλεγμονής. Αυξημένα επίπεδα IL-17 στους ανθρώπους συνδέονται με την περιοδοντική νόσο.

«Τα διαβητικά ποντίκια συμπεριφέρθηκαν παρόμοια με τους ανθρώπους που είχαν περιοδοντική οστική απώλεια και αυξημένα επίπεδα IL-17 που προκαλείται από γενετική ασθένεια», δήλωσε ο Dana Graves, επικεφαλής της μελέτης και αντιπρόεδρος κοσμήτορας στο Penn’s School of Dental Medicine.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...