Με τον όρο αντίσταση στην ινσουλίνη χαρακτηρίζεται η αδυναμία του οργανισμού να αξιοποιήσει την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί «προάγγελο» του προδιαβήτη, του διαβήτη τύπου 2 και του διαβήτη κύησης. Είναι στενά συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, ωστόσο δεν αποκλείεται να αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη και ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος, για παράδειγμα αν ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, αν δεν γυμνάζεται, αν αντιμετωπίζει χρόνιο στρες ή αν έχει διαγνωστεί με το σύνδρομο Cushing ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Και η νυχτερινή έκθεση στο φως παράγοντας κινδύνου για την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου αποτελεί έναν νέο, άγνωστο μέχρι τώρα, παράγοντα κινδύνου για την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν αν το νυχτερινό φως μπορεί να επιδράσει στη μεταβολική λειτουργία. Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές, από το Τμήμα Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν στο Ιλινόι των ΗΠΑ, παρακολούθησαν 20 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 40 ετών για τρεις ημέρες και δύο νύχτες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία κοιμήθηκε σε απόλυτο σκοτάδι και τις δύο νύχτες και η δεύτερη σε απόλυτο σκοτάδι την πρώτη νύχτα και με έκθεση σε μια πηγή φωτός τη δεύτερη. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξέταση ανοχής στη γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου) αφού είχαν κοιμηθεί είτε σε απόλυτο σκοτάδι είτε εκτεθειμένοι στο φως.

Ακόμη και μετά από μία νύχτα ύπνου με έκθεση στο φως, διαπίστωσαν οι ερευνητές, είναι δυνατό να παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης αλλά και αύξηση των δεικτών αντίστασης στην ινσουλίνη.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...