Δεν είναι μύθος ότι η υγιεινή διατροφή που βασίζεται στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή έχει εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Γι’ αυτό τον λόγο η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα σοβαρότατο πρόβλημα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Τα παιδιά της χώρας μας ηλικίας 5-17 χρόνων έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως, ξεπερνώντας ακόμη και τις ΗΠΑ κατά 10 περίπου μονάδες.

Το 80% ανδρών και γυναικών από αντιπροσωπευτικό δείγμα αγροτών από τους έξι δήμους της Μεσσαράς το 2005 ήταν υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και διατροφής που χαρακτήριζε τους Κρήτες πριν από τη δεκαετία του 1960. 

Οι Κρήτες περπατούσαν 13 χιλιόμετρα ημερησίως στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ενώ το 2005 άνδρες της ίδιας ηλικίας (40-60 χρόνων) της Κρήτης περπατούσαν λιγότερο από 1 χιλιόμετρο την ημέρα. Το μέσο βάρος των Κρητών το 1960 ήταν 63 κιλά, ενώ το 2005 αυξήθηκε στα 83 κιλά. 

Ασφαλώς, η καθιστική ζωή επίσης οδηγεί στην παχυσαρκία, που αποτελεί τον πρώτο παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το σακχαρώδη διαβήτη, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τους καρκίνους, την άνοια, τη νεφροπάθεια και όλα τα χρόνια νοσήματα. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι καρκίνοι και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν σήμερα τα πρώτα αίτια θανάτου στη χώρα μας. 

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...