Επιστολή με θέμα: «Υγειονομική κάλυψη αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού των ανασφάλιστων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη» απέστειλε εκ νέου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, και στον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, υπεύθυνο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κ. Σταμάτη Βαρδαρό.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το θέμα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας με σακχαρώδη διαβήτη αναφορικά με την κάλυψη του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του νόμου 4368 (ΦΕΚ 21 Α’/21.2.2016) και την παράγραφο 5 της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας (Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.39364 – 31.05.2016), οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δικαιούνται ό,τι και οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού. Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική κάλυψή τους, αυτή είναι δυνατή με την προσκόμιση της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης στα ιδιωτικά φαρμακεία. Σε ό,τι αφορά το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, θα πρέπει να απευθύνονται στα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Το θέμα αυτό αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης κατά την τελευταία συνάντηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τον Υπουργό Υγείας, όπου τον ενημέρωσε λεπτομερώς για την πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας.

Παρόλο, όμως, που οι ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις ανταποκρίθηκαν σε ένα πάγιο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την πλήρη υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη, εντούτοις η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτικό υλικό (ινσουλίνη, αντιδιαβητικά δισκία κλπ), αλλά όχι σε αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, που στην περίπτωση αυτή είναι εξίσου σημαντικό και αναγκαίο, όσο και η φαρμακευτική αγωγή.

Αν και τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να καλύπτουν τις ανάγκες αυτές των ανασφάλιστων πασχόντων με σακχαρώδη διαβήτη, παρ’ όλα αυτά οι ελλείψεις που παρουσιάζονται είναι τραγικές και σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, μέσω του Προέδρου της Χρήστου Δαραμήλα, ο οποίος είναι παράλληλα και Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος», απευθύνθηκε και ενημέρωσε τους Διοικητές της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής, να υπάρχει κάποια ανταπόκριση στο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

«Κύριοι Υπουργοί, κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Το χρόνιο πρόβλημα αδυναμίας προμήθειας του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει επιτέλους να λυθεί. Απαιτούμε από εσάς την άμεση επίλυσή του, καθώς οι πάσχοντες αυτοί εκτός από την ανεργία, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δυσκολίες μίας χρόνιας πάθησης που η μη σωστή διαχείρισή της επιφέρει πλήθος επικίνδυνων, ακόμη και για τη ζωή τους, επιπλοκών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για το δημόσιο σύστημα Υγείας», καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...