Επιστολή με θέμα: «Λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη» απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Ιωάννη Βρούτση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) εκφράζοντας παράλληλα τη μεγάλη ανησυχία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογένειών τους εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και στη χώρα μας.

Οι άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως αναφέρει και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό.

Στο πλαίσιο των δύσκολων συγκυριών και με δεδομένη την ταχεία διασπορά του ιού η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας και τη λήψη μέτρων προστασίας, με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει ήδη αποστείλει τις προτάσεις της, για όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως επίσης και για γονείς παιδιών που πάσχουν από Διαβήτη και εργάζονται σε υπηρεσίες, δημόσιες ή ιδιωτικές, που έχουν άμεση επαφή με την εξυπηρέτηση κοινού (χώροι παροχής υγείας, σχολικές μονάδες, δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, τράπεζες κλπ).

Αντίστοιχα, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και πρόβλεψη για την υποστήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των οποίων, λόγω των συνθηκών, η επαγγελματική τους δραστηριότητα, τις τελευταίες ημέρες έχει εκμηδενιστεί και θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα σε δυσχερή οικονομική θέση.

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει για όλες αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού που εργάζονται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και γενικά σε δομές ή υπηρεσίες δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα στις οποίες έρχονται σε επαφή με το κοινό, να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής απομάκρυνσης από τις θέσεις εργασίας τους ή ακόμα και αποχή από την εργασία και παραμονή κατ’ οίκον, χωρίς να χρεώνονται οι ημέρες αυτές ως άδεια και χωρίς μείωση των αποδοχών τους, για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής, που στην περίπτωση των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ενδέχεται να είναι εξαιρετικά σοβαρές για την υγεία τους και απειλητικές για τη ζωή τους. Και προσθέτει: «Για την καλύτερη μάλιστα εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, είναι απαραίτητος ο ορισμός αρμόδιου υπαλλήλου σε κάθε ΥΠΕ ή στις υπηρεσίες που εργάζονται, με τον οποίο θα μπορούν να έρθουν σε επαφή για την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις εργασίας τους, για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής.

»Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα πρέπει να υπάρχει παύση της καταβολής του ΦΠΑ για τέσσερις (4) μήνες, παύση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερις (4) μήνες και παύση καταβολής των οφειλόμενων δόσεων, οποιασδήποτε μορφής, σε τράπεζες για τέσσερις (4) μήνες.

»Την ίδια ανησυχία εξέφρασε στο υπουργείο Υγείας τόσο στις 6/3/2020 (Αρ. Πρωτ.: 332), όσο και στις 9/3/2020 (Αρ. Πρωτ.: 341) και η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η οποία επίσης ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.

Κύριε Υπουργέ,

»Τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες αναμένεται, όπως εκτιμούν και οι επιστήμονες, ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων και επομένως είναι αναγκαίο και απαραίτητο η Πολιτεία να λάβει ειδικά μέτρα προστασίας κατά προτεραιότητα, προς όφελος των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των γονιών των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ανάγκη υποστήριξης για την προστασία της υγείας τους και της ίδιας τους της ζωής».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...