Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Οι επεμβάσεις που θεραπεύουν το διαβήτη» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Διαβητικών Χίου και της ΣυνΔια (Συνεργασία για τη Χειρουργική Θεραπεία του Διαβήτη).

Μετά το σύντομο χαιρετισμό του καθηγητή χειρουργικής, κ. Ιωάννη Μελισσά, ο χειρουργός, εξειδικευμένος στη Μεταβολική Χειρουργική, Οδυσσέας Βουδούρης, εξήγησε τους θεραπευτικούς βιολογικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν στις σύγχρονες αντιδιαβητικές επεμβάσεις να θεραπεύσουν αυτή τη νόσο. Αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις αυτές και ποιοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να θεραπευτούν χάρη σε αυτές.

Ο κ. Βουδούρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η χειρουργική θεραπεία του διαβήτη, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη Αμερική και σε Ευρωπαϊκές χώρες, αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα των ατόμων με διαβήτη, εφόσον επιφέρει ομαλοποίηση της γλυκαιμίας, χωρίς λήψη φαρμάκων και κυρίως προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί σε βάθος χρόνου ο διαβήτης. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι οι αντιδιαβητικές επεμβάσεις βελτιώνουν ή και θεραπεύουν συνοδές παθήσεις, όπως τη δυσλιπιδαιμία και την υπέρταση, ειδικά σε υπέρβαρους και παχύσαρκους πάσχοντες από διαβήτη».

Ο κ. Βουδούρης έκλεισε την παρουσίασή του αναφερόμενος στην προοπτική που η χειρουργική θεραπεία ανοίγει πλέον για τη δυνατότητα ίασης του διαβήτη. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που είχαν πάρει το 1991, οι νέοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη με αφορμή την 100η επέτειο της γέννησης του Frederick Grant Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1922, δημιουργώντας μια «χρονοκάψουλα», που τοποθετήθηκε στο σπίτι του, με τη δέσμευση να ανοιχτεί όταν βρεθεί η θεραπεία για το διαβήτη.

«Έχουμε πλέον βάσιμες ελπίδες ότι η ώρα αυτή πλησιάζει» δήλωσε ο κ. Βουδούρης.

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...