Δελτίο Τύπου εξέδωσε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με θέμα: «Στο έλεος του … Ε.Ο.Π.Υ.Υ και του Υπουργείου Υγείας οι άνθρωποι με διαβήτη».

Στις 27 Ιουνίου 2017, όπως επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο δελτίο Τύπου, δημοσιεύθηκε το περιβόητο ΦΕΚ 2181 με τη μείωση των λιανικών τιμών αποζημίωσης του Αναλώσιμου Υγειονομικού Υλικού Σακχαρώδους Διαβήτη, όπου στην τελευταία παράγραφο, πριν τον πίνακα των τιμών, αναφέρεται αυτό που σε προηγούμενο δελτίο Τύπου της η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ανέφερε: «Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους και οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, αποτελεί παράβαση συμβατικών όρων και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις». 

Στο εν λόγω δελτίου Τύπου η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ανέφερε ότι εξασφάλισε τη μη συμμετοχή του ατόμου με διαβήτη αλλά και την ανησυχία της για τα ποιοτικά προϊόντα που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν πλέον στην ελληνική αγορά.

Παρά το γεγονός ότι με επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Αρ. Πρωτ.: 289/14.6.2017) ζήτησε την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στο σακχαρώδη διαβήτη, από 60.000.000€ που ορίζει το ΦΕΚ τΒ/1752/22-5-2017, σε 77.000.000€, κανείς από τους αρμόδιους δεν κατάλαβε το λόγο αλλά και ούτε ζήτησε διευκρινήσεις.

Σήμερα πλέον ο κίνδυνος δεν είναι υποθετικός, είναι πραγματικός!!!

Με επιστολή του στις 28 Ιουνίου 2017, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.) προς τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και συγκεκριμένα στην παράγραφο 4 γράφει: «4) Πλέον των ανωτέρω και βάσει των υπολογισμών που θέσαμε υπ’ όψιν σας στις 15/6/2017, το ποσοστό του claw-back μπορεί να ανέλθει έως και το 50% των συνολικών πωλήσεων της αγοράς για το 1ο εξάμηνο του έτους!! Κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να προβεί ο Οργανισμός α) σε αύξηση της συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης σε ετήσια βάση και β) να ζητηθεί το clawback στο τέλος του έτους, σε ετήσια βάση, ώστε να αποφευχθούν τα ορατά πλέον ενδεχόμενα ολικού αποκλεισμού μεγάλων κατηγοριών προϊόντων από την αγορά, με άμεσες και αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ασφαλισμένων».

Επίσης, όπως υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος καιρό τώρα έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πως: «Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διατιμεί ΜΟΝΟ τη λιανική τιμή αφήνοντας στην τύχη της τη χονδρική τιμή, με σοβαρό πλέον κίνδυνο στα Φαρμακεία το περιθώριο κέρδους να είναι ανύπαρκτο και οι επιλογές μονόδρομος, δηλαδή, να επιλέγουν εταιρίες μη πιστοποιημένες, όπως εκείνες των Φαρμακείων των Νοσοκομείων, χαμηλού κόστους και χωρίς ποιοτικά αποτελέσματα ή να μην έχουν καθόλου αναλώσιμο υλικό διαβήτη».

Δυστυχώς, τελικός αποδέκτης όλων των παραπάνω είναι το άτομο με διαβήτη.

Η Πολιτική Διοίκηση της Υγείας αποφάσισε να δώσει τιμές που βασίζονται σε προϊόντα παλαιότερης τεχνολογίας και συνεπώς χαμηλότερης ποιότητας, τονίζει στο δελτίο Τύπου η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βάζει ένα απροσπέλαστο εμπόδιο στην είσοδο στη χώρα μας νέων τεχνολογικών προϊόντων, τα οποία δημιουργούνται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων με διαβήτη, απομακρύνοντας τις επιπλοκές και μειώνοντας τις δαπάνες αντιμετώπισής τους κάτω από το 50% (Μελέτη Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας).

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., οι 25 Σύλλογοι μέλη της, οι ομάδες διαβήτη του διαδικτύου, αλλά και κάθε άνθρωπος με διαβήτη στη χώρα απαιτούν από το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιτέλους να κάνουν κάτι σωστό, με γνώμονα όχι το αν πάσχουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά το ότι καταστρέφουν την υγεία 1.000.000 ανθρώπων στη χώρα μας.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις όλο αυτό το διάστημα και είναι έτοιμη να διεκδικήσει όλα τα μέχρι πρότινος αυτονόητα, που είναι υποχρεωμένο να προσφέρει ένα Κράτος Πρόνοιας στους πολίτες του.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία των δικτυακών ομάδων διαβήτη, δύο μεγάλες συναντήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την κατανόηση των προβλημάτων που όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη αντιμετωπίζουμε και πρόκειται να αντιμετωπίσουμε.

Μέσα από το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απαιτεί για τελευταία φορά: 

  1. Αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στη δαπάνη του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού διαβήτη
  2. Μηδενικό ΦΠΑ στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό όπως και σε άλλες χώρες Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  3. Άμεση πρόβλεψη για αποζημίωση προϊόντων νέας τεχνολογίας
  4. Εξασφάλιση της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά των ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη
  5. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη σε όλα τα φαρμακεία της χώρας
  6. Υλοποίηση «σοβαρών» οικονομικο-επιστημονικών συναντήσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας με μοναδικό θέμα το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό διαβήτη με εκπροσώπους της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., του Σ.Ε.Ι.Β. και του Π.Φ.Σ.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ξεκαθαρίζει ότι απαιτεί για τελευταία φορά εγγράφως, διότι την επόμενη φορά θα απαιτήσει με τη φυσική παρουσία του συνόλου των ατόμων με διαβήτη έξω από τα γραφεία των υπευθύνων.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...