Την απαίτησή της για άρση της συμμετοχής των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στη φαρμακευτική δαπάνη εξέφρασε με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

«Δυστυχώς συνεχίζεται η καταβολή του 10% στα φάρμακα και την ινσουλίνη για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, με αρ. πρωτ.: ΕΑΛΕ/Γ.Π. οικ. 79647/17.10.2018 (ΑΔΑ: 6ΤΕΙ465ΦΥΟ-Ρ9Γ), που αναρτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου στη Διαύγεια» αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο δελτίο Τύπου.

Και προσθέτει: «Πάγιο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι η κατάργηση της συμμετοχής στην ινσουλίνη, που είναι η ορμόνη ζωής, σε ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενοι) και ακολουθούν εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

Η συμμετοχή αυτή δημιουργεί ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων, καθώς οι πάσχοντες από ινσουλινοθεραπευόμενο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 επιβαρύνονται οικονομικά σε αντίθεση με τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, που έχουν μηδενική συμμετοχή στην ινσουλίνη, τη στιγμή μάλιστα που η θεραπευτική αντιμετώπιση του Διαβήτη και στις δυο περιπτώσεις είναι ακριβώς η ίδια και αποβλέπει στην αποτελεσματική ρύθμιση, την απομάκρυνση του κινδύνου των επιπλοκών και της μείωση του κόστους που επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, ζητούμε να υπάρχει μηδενική συμμετοχή για τα φάρμακα της κύριας πάθησης, αλλά και μειωμένη συμμετοχή για τα φάρμακα των επιπλοκών που απορρέουν από αυτήν τόσο σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, όσο και σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αποδεικνύει ότι η μείωση της συμμετοχής που καταβάλουν οι χρόνια πάσχοντες στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί αφενός να επιφέρει σημαντικά κλινικά οφέλη με τη συμμόρφωση των ασθενών, αφετέρου αποτελεί μια επένδυση για το Σύστημα Υγείας, με απόδοση της τάξης του 123%, καθώς αποφεύγονται οι επιπλοκές της πάθησης, οι οποίες επιβαρύνουν πολλαπλάσια το Σύστημα Υγείας».

Διαβάστε το δελτίο Τύπου εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...