Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά! Γιορτές συνυφασμένες στο μυαλό των Ελλήνων με τραπέζια γεμάτα υπέροχα γλυκά και αλμυρά εδέσματα. Αλλά επειδή είμαστε και λαός της υπερβολής, συνήθως μετά τα εορταστικά δείπνα οι περισσότεροι εξ ημών καταλήγουμε με δυσπεψία, φούσκωμα και φυσικά περιττά κιλά. Φέτος, ας απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς …παρενέργειες!

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία τα Χριστούγεννα καταναλώνουμε αρκετό φαγητό και αλκοόλ με αποτέλεσμα αύξηση του σωματικού βάρους από 0,5 έως 2,5 κιλά, κατά μέσο όρο. Μπορεί το νούμερο να σας φαίνεται μικρό, όμως μεγάλο ποσοστό των ατόμων που θα πάρουν αυτό το βάρος δεν θα το χάσουν με το πέρας τον εορτών, αντίθετα θα το διατηρήσουν.

Αλλά η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού δεν έχει συνέπειες μόνο στη σιλουέτα μας. Το στομάχι, επειδή ξαφνικά δέχεται πλεονάζουσα τροφή απ’ αυτήν που έχει συνηθίσει, παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για την πέψη, τα οποία βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω και προκαλούν αίσθημα φουσκώματος, καούρας και δυσπεψίας.

Η δυσπεψία είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων, συμβάλει στην μη ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και δυσχεραίνει την πέψη. Πρακτικά δυσκολεύει την πέψη, η οποία εκφράζεται ως αίσθηµα ήπιου πόνου ή δυσφορίας στο πάνω μέρος της κοιλιάς, συχνές ερυγές (ρέψιμο), ναυτία, ξινίλες και πρώιµο κορεσµό. Άλλα συμπτώματα της δυσπεψίας είναι το φούσκωμα στην κοιλιά (τυμπανισμός), λόγω παραγωγής μεγάλης ποσότητος αερίων, ακόμη και η διάρροια ή ο έμετος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εμφανίζονται πονοκέφαλος και σωματική κατάπτωση.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...