Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, αυτοί διασπώνται στον οργανισμό σε γλυκόζη, δηλαδή σε σάκχαρα, τα οποία στη συνέχεια περνούν στο αίμα. 

 

Η φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης είναι να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στο συκώτι και στα μυϊκά κύτταρα ώστε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας και να μην αυξηθούν υπερβολικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο).

Όταν ένας άνθρωπος αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίνεται κατά το παραπάνω πρότυπο στην ορμόνη. Συγκεκριμένα, το συκώτι και οι μύες «αντιστέκονται» στην επίδραση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να πρέπει να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης για επιτευχθεί εξισορρόπηση του σακχάρου.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται συχνότερα σε:

  • άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη,
  • υπέρβαρα άτομα, ιδίως σε όσους έχουν αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά,
  • άτομα που δεν είναι δραστήρια σωματικά,
  • γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιοπάθεια. Αυτές οι δυσάρεστες συνέπειες είναι δυνατό να αποφευχθούν χάρη σε έναν συνδυασμό σωστής διατροφής, διαχείρισης του σωματικού βάρους και τακτικής σωματικής άσκησης.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...