Το ξηρό στόμα και ο διαβήτης μπορεί να συνδέονται, καθώς ένας φτωχά ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία για την ξηροστομία. Επιπλέον, ένα ξηρό στόμα μπορεί να είναι ένδειξη για μη διαγνωσμένο διαβήτη.

Αυτό συμβαίνει όταν συνδυάζεται με υπερβολική δίψα και συχνή ούρηση. Η κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ της ξηροστομίας και του διαβήτη είναι σημαντική για τους ανθρώπους με διαβήτη, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα προληπτικά μέτρα. Η ξηροστομία δεν είναι μόνο άβολη, μπορεί επίσης να συνδέεται με επιπλοκές, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντική τη θεραπεία.

Σε ασθενείς με μη διαγνωσμένο διαβήτη, πολλά πράγματα μπορούν να συμβάλλουν για να στεγνώσει το στόμα. Το ένα είναι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που είναι γνωστό ότι οδηγούν σε ξήρανση των μεμβρανών βλέννας. Η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει, καθώς το σώμα δεν μπορεί να παράγει σάλιο, χωρίς αρκετή ενυδάτωση. Οι πάσχοντες από διαβήτη που δεν ελέγχεται καλά μπορεί επίσης να βιώνουν υπεργλυκαιμία και κακή ενυδάτωση, ενώ και η διαβητική νευροπάθεια είναι άλλη μία πιθανή αιτία της ξηροστομίας. Η νευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων, με αποτέλεσμα να στεγνώσει το στόμα του ασθενή.

Για έναν ασθενή με ξηροστομία και διαβήτη, συνιστάται μια επίσκεψη στο γιατρό. Η ξηροστομία δείχνει ότι κάτι δεν αντιμετωπίζεται σωστά με την τρέχουσα θεραπεία του διαβήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...