Είναι γεγονός, ότι η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γενικής υγείας και της ευεξίας του ατόμου. Tα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με συνεχώς αυξανόμενες επιστημονικές μαρτυρίες, υποστηρίζεται η άποψη ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της στοματικής υγείας και διαφόρων νοσημάτων γενικής υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ποιές οι εκδηλώσεις του Σακχαρώδους Διαβήτη στη Στοματική Κοιλότητα;

Στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη, ο ανεπαρκής γλυκαιμικός έλεγχος έχει αντίκτυπο σε πολλά σημεία, περιλαμβανομένης και της στοματικής υγείας. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν τάση για ανάπτυξη στοματικών επιπλοκών, όπως:

  • ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα,
  • ξηροστομία (προβλήματα με τη ροή του σάλιου),
  • τερηδόνα,
  • λοιμώξεις από μύκητες,
  • υπερτροφία παρωτίδας,
  • αίσθημα καύσου στο στόμα.

Γιατί ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα Στοματικής Υγείας;

Η αύξηση στη συγκέντρωση γλυκόζης στη στοματική κοιλότητα λόγω παρατεταμένης υπεργλυκαιμίας, καθώς και η μειωμένη ροή σάλιου λόγω αγγειακών αλλαγών, μπορεί να συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και τον αυξημένο σχηματισμό μικροβιακής πλάκας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Συγκεντρωτικά, ο σακχαρώδης διαβήτης δημιουργεί ειδικές συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση μιας σειράς προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για καλύτερη Στοματική Υγεία;

Ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα είναι ο θεμελιώδης τρόπος αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλοκές του. Ενώ, παράλληλα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των διαφόρων νόσων του στόματος, θα πρέπει να θεωρούνται αναπόσπαστα σημεία της διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη. Επομένως, είναι αναγκαίες οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και η σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή δηλ.:

  • βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με απλή φθοριούχο οδοντόκρεμα (1450 ppm φθορίου) ή με οδοντόκρεμα υψηλής συγκέντρωσης φθορίου (5000 ppm φθορίου),
  • μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νήμα ή/και βουρτσάκια μεσοδοντίων διαστημάτων,
  • χρήση στοματικού διαλύματος τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...