Ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ.) είναι ένα μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο οφείλεται στην πλήρη ή μερική ανεπάρκεια έκκρισης ινσουλίνης, συνεπώς αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα. Αποτελεί παγκόσμιο ιατροκοινωνικό πρόβλημα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ατόμων που προσβάλει και της πληθώρας επιπλοκών που προκαλεί στην υγεία.

Η διαβητική νεφροπάθεια είναι μια από τις κυριότερες επιπλοκές και παρουσιάζεται σε ποσοστό 30-40% στους ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο Σ.Δ. και σε 10-40% σε μη ινσουλινοεξαρτώμενο. Σήμερα είναι γνωστό ότι η διαβητική νεφροπάθεια αποτελεί την πλέον συχνή αιτία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό 33,8% των ασθενών που βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας είναι διαβητικοί (NS Renal Data System 2005).

Εκτός όμως από τη διαβητική νεφροπάθεια, η αμφιβληστροειδοπάθεια με τύφλωση, η περιφερική νευροπάθεια και η αγγειοπάθεια, παρά την ινσουλινοθεραπεία αποτελούν σοβαρές επιπλοκές . Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί ιατρικό πρόβλημα εδώ και 3.500 περίπου χρόνια. Η ιστορική αναδρομή της αντιμετώπισης του Διαβήτη μπορεί να χωριστεί σε 5 μεγάλες χρονικές περιόδους.

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...