13 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κάθε 10 δευτερόλεπτα 3 άτομα εμφανίζουν διαβήτη.

Ενημερωτική Ομιλία στους Δημότες του Αλίμου και Δωρεάν Εξετάσεις για Σακχαρώδη Διαβήτη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που διοργάνωσε ο Δήμος Αλίμου και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 στο Α΄ ΚΑΠΗ του Δήμου. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Boehringer Ingelheim.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Αλίμου κ. Δημήτριος Δημάκης, ο οποίος κατά την εισαγωγή του αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου με το ΕΔΔΥΠΠΥ και στις δράσεις που αναπτύσσονται με σκοπό την πρόληψη σε θέματα Υγείας. Ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και συντελεστές της εκδήλωσης, καθώς και το  κοινό για την πολύ θερμή ανταπόκριση και την παρουσία του στην ημερίδα. Παραβρέθηκαν επίσης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου και μέλος του Δ.Σ. του Διαδημοτικού Δικτύου κ. Παναγιώτα Προυντζοπούλου, η Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Σιδηροπούλου και οι κ.κ. Πρόεδροι  των ΚΑΠΗ του Αλίμου.

Κατά την πρώτη ομιλία, η κ. Ουρανία Ζαχαροπούλου, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης Δήμου Αλίμου, Επιστημονικός Συνεργάτης Διαβητικού Τμήματος Λαϊκού Νοσοκομείου, ευχαρίστησε κατ’ αρχήν όλους τους παραβρισκόμενους και τα στελέχη του Δήμου για την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση. Σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη, η κ. Ζαχαροπούλου τόνισε ότι η ρύθμιση του διαβήτη εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί παγκόσμια ανάγκη, καθώς κάθε 10 δευτερόλεπτα τρία άτομα εμφανίζουν διαβήτη, ενώ κάθε 6 δευτερόλεπτα, ένας ασθενής πεθαίνει από επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο αυτή. Ανέφερε ακόμη, ότι είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να προσεγγίζουν τους Συλλόγους Ασθενών της περιοχής τους και να δραστηριοποιούνται μέσα από αυτούς, καθώς έτσι ενημερώνονται και εκπαιδεύονται διαρκώς, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση της πάθησής τους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δημήτριος Χιώτης, Παιδίατρος – Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Παιδοενδοκρινολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Παίδων, Ο κ. Χιώτης παρουσίασε αναλυτικά τόσο τον Διαβήτη τύπου 1 ή Νεανικό Διαβήτη, όσο και τον Διαβήτη τύπου 2 ή Διαβήτη των ενηλίκων. Παρέθεσε σημαντικές πληροφορίες για τη συχνότητα, τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης, καθώς και τα συμπτώματα της νόσου, που θα πρέπει να μας προβληματίσουν ώστε άμεσα να επισκεφθούμε το γιατρό μας. Εκτός από την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν και κατάλληλη δίαιτα, άσκηση και βέβαια να αποφεύγουν το κάπνισμα, προκειμένου να προφυλαχθούν από τις επικίνδυνες επιπλοκές της νόσου όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νεφροπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια κ.α. Ωστόσο, ο υγιεινός τρόπος ζωής και η αποφυγή βλαβερών συνηθειών όπως το γρήγορο φαγητό και το κάπνισμα είναι σημαντικά για την πρόληψη της ίδιας της εμφάνισης της νόσου, που θα πρέπει να είναι και ο στόχος μας. Τέλος, ο κ. Χιώτης, Μέλος και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), μετέφερε το κεντρικό μήνυμα του φορέα ότι τα άτομα με διαβήτη δεν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, όμως χρειάζονται υποστήριξη από την Πολιτεία και προς αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιείται η ΕΛΟΔΙ.

Κατόπιν, η κ. Γκόλφω Γεμιστού, Α’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου του φορέα κ. Χρήστου Δαραμήλα και ευχαρίστησε με τη σειρά της όλους τους παραβρισκόμενους και συντελεστές της ημερίδας. Αναφέρθηκε στις καθημερινές δυσκολίες των διαβητικών ασθενών και των οικογενειών τους, στην προσπάθειά τους για αξιοπρεπή διαβίωση, ενώ χαρακτήρισε «κλειδί» την εκπαίδευση στο διαβητικό ασθενή. Με γνώμονα αυτό ακριβώς η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διοργανώνει εκδηλώσεις που εστιάζουν στην ενημέρωση – γνώση – εκπαίδευση – πρόληψη, ως απάντηση στην επιδημία του Διαβήτη.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και τους ομιλητές. Επίσης, όσοι το επιθυμούσαν, είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν δωρεάν με μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

 

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...