Άρθρο του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στο ενημερωτικό site healthweb.gr

Παρά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα για το σχολικό bullying, με αφορμή μια μαθήτρια από τη Θεσσαλονίκη, το φαινόμενο δεν έχει εξαλειφθεί. Λύση θα μπορούσε να δοθεί με τους σχολικούς νοσηλευτές, που από το Σεπτέμβριο του 2015, παρέχει το Υπουργείο Παιδείας, δεν αρκούν για να καλύψουν όλη τη χώρα.

Να ξεκινήσω, όμως, από την αρχή και να θυμίσω ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου του 1997 και είναι μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση, σήμερα αποτελείται από 26 πρωτοβάθμια σωματεία. Είναι αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος και επίσημος συνομιλητής του στα θέματα που αφορούν το σακχαρώδη διαβήτη.

Αυτή τη χρονιά -2017- η Ομοσπονδία μας συμπληρώνει 20 χρόνια συνεχούς ηχηρής παρουσίας στην υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους. 20 χρόνια τώρα τα πρόσωπα μπορεί να άλλαζαν, αλλά η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. στάθηκε ισχυρή διεκδικώντας και πετυχαίνοντας πάντα το καλύτερο δυνατό για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και τις οικογένειές τους, ως το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο, διεκδικώντας κεκτημένα δικαιώματα, προστατευτικές και υποστηρικτικές νομοθεσίες.

Η φετινή χρονιά μάς βρήκε αντιμέτωπους με πάρα πολλά προβλήματα που εμφανίστηκαν από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου.

Θα σας θυμίσω, την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που έπαυε τη χορήγηση ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος, εξαιτίας των «μέτρων» που είχε ανακοινώσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τότε η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ μεσολάβησε και κατάφερε την επίλυση του ζητήματος πριν τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, ώστε τα άτομα με διαβήτη να μην αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Προβλήματα συνέχισαν να εμφανίζονται και να προστίθενται σε όσα ήδη υπήρχαν.

Από την πρώτη μέρα που δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ενημερώσαμε το Υπουργείο Υγείας πως οι ασθενείς με διαβήτη δεν θα καταφέρουν να εξυπηρετηθούν για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με το χειρότερο τρόπο.

Το 90% των φαρμακείων των νοσοκομείων της χώρας δεν διέθεταν αναλώσιμο υγειονομικό υλικό διαβήτη (ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος, βελόνες, σκαρφιστήρες) με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι κάθε μήνα να επισκέπτονται όλα τα νοσοκομεία της πόλης, της Περιφέρειας ακόμη και της Χώρας ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν. Γιατί χωρίς βελόνα η ινσουλίνη δεν χορηγείται.

Σήμερα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Χρόνια τώρα επιδιώκουμε ως φορέας, την ένταξη των ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος, των βελονών και των σκαρφιστήρων, στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.

Επιτέλους επετεύχθη, όμως με χιλιάδες προβλήματα. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση υλοποιήθηκε χωρίς όμως να ενημερωθεί η Ιατρική κοινότητα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, με αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί να μην συνταγογραφούν ακόμη και σήμερα, σε πολλές περιοχές της χώρας μας «Διαβητολογικό υλικό».

Πανικός δημιουργήθηκε στους ανθρώπους με διαβήτη πολλοί από τους οποίους, λόγω των χρονικών διαστημάτων που πρέπει να τηρούνται από συνταγή σε συνταγή, έχασαν τα αναλώσιμα ενός μήνα, χωρίς να είναι η πρώτη φορά.

Με ένα σύντομο υπολογισμό, από το Φεβρουάριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017 χάθηκαν 5μήνες συνταγογράφησης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για το 30% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη στη χώρα μας.

Πώς καλύφθηκαν; Όπως και οι ανασφάλιστοι, μέσα από τους Συλλόγους, από ομάδες στο διαδίκτυο, γνωστούς και φίλους.

Σήμερα οι ανασφάλιστοι πολίτες δεν μπορούν καν να συνταγογραφήσουν αναλώσιμο υγειονομικό υλικό. Γιατί οι ανασφάλιστοι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και ΟΧΙ του ΕΟΠΥΥ, οπότε και ο ΕΟΠΥΥ απαγορεύει την έκδοση συνταγής σε ανασφάλιστο. Εδώ και ένα μήνα λοιπόν και μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, στην Ελλάδα θα εφεύρουμε νέο τρόπο χορήγησης της ινσουλίνης. Να λαμβάνεται ως «πόσιμη»……….!!!!!!!!!

Ζητούμε λύση ΤΩΡΑ!!!!!!!

Πολύ σοβαρό είναι το θέμα «Μείωση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων» που έγινε γνωστό μετά από ερώτηση που τέθηκε στην ολομέλεια της Βουλής και αφορούσε σε πρόταση του ΚΕ.Σ.Υ.

Πάγιο αίτημα της Π.ΟΣ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. από την ημέρα ίδρυσής της ήταν, είναι και θα είναι η στελέχωση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, αλλά και οργάνωση Ιατρείων «Διαβητικού Ποδιού» σε όλα τα παραπάνω κέντρα και ιατρεία, με επαγγελματίες υγείας απαραίτητους για την υποστήριξη των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη όπως: ιατρούς, νοσηλευτές, διατροφολόγους, ψυχολόγους και εκπαιδευτές στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Φροντίσαμε να ενημερώσουμε για τις θέσεις μας όλους τους αρμόδιους και στη συνάντησή μας με τον Υπουργό Υγείας στις 27 Απριλίου, απαιτήσαμε τις πάγιες διεκδικήσεις μας.

Τα προβλήματα με το Υπουργείο Εργασίας εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά την ομόφωνη απόφαση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του, για παγίωση του ποσοστού στο σακχαρώδη διαβήτη το καλοκαίρι του 2016. Η συγκεκριμένη Επιτροπή, εξαιτίας της παραίτησης του Προέδρου δεν έχει συνεδριάσει, ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί το περιβόητο ΦΕΚ και ο σακχαρώδης διαβήτης, η πιο πολυπληθής χρόνια πάθηση του πλανήτη, να εξακολουθεί να μην εντάσσεται στις χρόνιες και μη αναστρέψιμες παθήσεις του Υπουργείου Εργασίας. Έτσι, άνθρωποι με διαβήτη που προσλήφθηκαν μέσω του Νόμου 2643, χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Τα ΚΕ.Π.Α. δεν αξιολογούν όπως πρέπει τις αιτήσεις των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη δίνοντας ποσοστά αναπηρίας, που ουδεμία σχέση έχουν με τον Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, οδηγώντας ανθρώπους στον Καιάδα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, πιο σοβαρό και από όσα ήδη έχω αναφέρει είναι το σχολικό bullying και όχι από τους συμμαθητές των παιδιών με διαβήτη, αλλά από τους εκπαιδευτικούς. Παρά τη δημοσιότητα που πηρέ το θέμα, με αφορμή μια μαθήτρια από τη Θεσσαλονίκη, το φαινόμενο δεν έχει εξαλειφθεί. Λύση θα μπορούσε να δοθεί με τους σχολικούς νοσηλευτές, που από το Σεπτέμβριο του 2015, παρέχει το Υπουργείο Παιδείας, δεν αρκούν για να καλύψουν όλη τη χώρα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα όσα σας αναφέρω είναι ένα μικρό μέρος του συνόλου των προβλημάτων που προσπαθεί να λύσει η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. καθημερινά, με την εθελοντική προσφορά όλων των μελών του Δ.Σ. της που υπερβάλουν εαυτό. Διότι πάσχουμε από Διαβήτη, προερχόμαστε από όλες τις κοινωνικές ομάδες και είμαστε οι ίδιοι αποδέκτες της ελληνικής πραγματικότητας.

Στο «βωμό» της κρίσης έχουμε θυσιάσει σχεδόν τα πάντα, αξιοπρέπεια, στόχους, ποιότητα.

Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιαστεί η υγεία μας.

Διαβάστε το άρθρο του Προέδρου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!


Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...