Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που παθαίνουν έμφραγμα, δεν εκδηλώνουν τα κλασικά συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά εμφράγματος, όπως λ.χ. τον ισχυρό πόνο στο στήθος.

Κι αυτό, όπως εξηγούν Βρετανοί επιστήμονες, συμβαίνει λόγω των μεταβολών που προκαλεί η πάθηση στην καρδιά τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, τα ιδιαίτερα συμπτώματα του εμφράγματος στους ανθρώπους με διαβήτη ίσως εξηγούν γιατί αυτά τα επεισόδια είναι πιο θανατηφόρα στη συγκεκριμένη ομάδα πασχόντων.

Οι πάσχοντες από διαβήτη νιώθουν «πιο ήπιο» τον πόνο στο στήθος και συχνά τον υποεκτιμούν

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν ενήλικες πάσχοντες από διαβήτη (οι περισσότεροι με διαβήτη τύπου 2 αλλά και κάποια άτομα με διαβήτη τύπου 1) με ιστορικό εμφράγματος, οι οποίοι ερωτήθηκαν ποια συμπτώματα εκδήλωσαν όταν υπέστησαν το καρδιακό επεισόδιο.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς δήλωσαν ότι ένιωσαν μεν πόνο στο στήθος, όμως αυτός ήταν πολύ πιο ήπιος απ’ ό,τι θα περίμεναν σε περίπτωση εμφράγματος.

«Ο διαβήτης προκαλεί ποικίλες βλάβες στην καρδιά μακροπρόθεσμα, όμως επίσης προκαλεί βλάβες στα νεύρα (διαβητική νευροπάθεια)» εξηγεί ο δρ Μέλβιν Τζόουνς, λέκτορας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και ένας εκ των συντακτών της μελέτης. «Έτσι, όπως ένας πάσχοντας από διαβήτη μπορεί να μην αισθανθεί έναν τραυματισμό στο δάχτυλο του ποδιού του, ομοίως θα αισθανθεί λιγότερο πόνο όταν διακόπτεται η ροή αίματος στην καρδιά, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνει τον ισχυρό πόνο στο στήθος που τυπικά χαρακτηρίζει ένα έμφραγμα».

Τριπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα για τους ασθενείς με διαβήτη

Οι πάσχοντες από διαβήτη διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ οι πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από το έμφραγμα είναι τριπλάσιες. Τα νέα ευρήματα ίσως παρέχουν μια εξήγηση γι’ αυτά τα στατιστικά.

Χαρακτηριστικό εύρημα των επιστημόνων ήταν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι ο πόνος που ένιωσαν δεν ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι παθαίνουν έμφραγμα. Αυτό, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οδηγεί συχνά σε καθυστερήσεις στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και κατ’ επέκταση σε λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και μακροπρόθεσμης αναπηρίας.

Πόνος στο στήθος, κόπωση και δύσπνοια δεν αφήνουν αμφιβολίες για κίνδυνο εμφράγματος

Η μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει την άποψη αρκετών ειδικών ότι οι πάσχοντες από διαβήτη είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν τα λεγόμενα άτυπα συμπτώματα του εμφράγματος, δηλαδή όχι τον συνηθισμένο ισχυρό πόνο ή την πίεση στο στήθος αλλά πιο ήπιες εκδηλώσεις όπως η κόπωση και η δύσπνοια.

Έτσι, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου εμφράγματος, οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τον γιατρό τους και να μην αγνοούν τυχόν καρδιαγγειακά συμπτώματα που εκδηλώνουν, ασχέτως της έντασής τους.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...