του Νικόλαου Π. Ματθαίου

Χειρούργου Οφθαλμίατρου

Ειδικού στην παθολογία και χειρουργική του γλαυκώματος

 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια ασθένεια που αποτρέπει το σώμα μας από το να χρησιμοποιεί κατάλληλα την ενέργεια από τα τρόφιμα που τρώμε.

Για να χρησιμοποιηθεί αυτή η ενέργεια, χρειαζόμαστε μια φυσική ορμόνη που παράγεται από τα β κύτταρα του παγκρέατος, ενός οργάνου που βρίσκεται πίσω από το στομάχι μας. Αυτή η ορμόνη λέγεται ινσουλίνη και ο ρόλος της είναι να βοηθά τα κύτταρα να χρησιμοποιούν τα σάκχαρα που παίρνουμε με την τροφή μας και να τα μετατρέπουν σε ενέργεια για τις ανάγκες τους.

Ο διαβήτης εμφανίζεται:

 • Είτε όταν το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη
 • Είτε όταν το πάγκρεας παράγει την ινσουλίνη, αλλά αυτή δεν λειτουργεί      όπως θα έπρεπε. Αυτό λέγεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή είναι μερικές από τις κύριες αιτίες αύξησης της συχνότητας της νόσου.

Η πρώιμη διάγνωση, σωστή παρακολούθηση και θεραπεία είναι βασικές αρετές που θα πρέπει να έχει ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη προκειμένου να μην έχει ποτέ προβλήματα και να κρατήσει μια καλή ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν δύο τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο ινσουλνοεξαρτώμενος τύπου 1 στα παιδιά και στις νεότερες ηλικίες, καθώς και ο μη-ινσουλινοεξαρτώμενος τύπου 2, ο οποίος εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Και οι δύο τύποι μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια. Αυτές οι βλάβες αποτελούν μία ομάδα νοσημάτων των ματιών μας που λέγεται Διαβητική Νόσος του Οφθαλμού.

Η Διαβητική Νόσος του Οφθαλμού οδηγεί σε καταστροφή του ιστού του ματιού και απώλεια της οράσεως. Τα νοσήματα που περιλαμβάνει είναι:

 

 1. Η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Διαβήτης είναι αγγειακή νόσος, και όπως καταστρέφονται τα αγγεία σε όλο το σώμα μας, έτσι καταστρέφονται και στα μάτια μας. Το μάτι μάλιστα λέγεται και καθρέπτης του οργανισμού μας, διότι είναι το μόνο όργανο στο οποίο μπορούμε να δούμε τα αγγεία μας με γυμνό μάτι και έτσι να αντιληφθούμε τις βλάβες που έχουν αυτά και στο υπόλοιπο σώμα.

Η κακή ποιότητα των αγγείων οδηγεί σε διαρροή από τα τοιχώματά τους και αποφράξεις.

Στα πρώιμα στάδια, οι αλλοιώσεις στα μάτια μας είναι μικροσκοπικές και δεν δίνουν συμπτώματα. Αργότερα εμφανίζονται οιδήματα και αιμορραγίες, τα    οποία μειώνουν την όρασή μας.

Σε άλλες περιπτώσεις δημιουργείται συσσώρευση υγρού στην ωχρά, με αποτέλεσμα να χάσουμε κεντρική όραση. Αυτό λέγεται διαβητική ωχροπάθεια.

Η όρασή μας στην περίπτωση της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας

 

2. Το Γλαύκωμα.          

Το γλαύκωμα είναι μία οπτική νευροπάθεια που καταστρέφει το οπτικό μας πεδίο, όπως το βλέπουμε στη φωτογραφία.

Οι διαβητικοί ασθενείς μπορεί να πάσχουν από χρόνιο απλό γλαύκωμα, που έχουν κληρονομήσει όπως ο οποιοσδήποτε άλλος ασθενής. Αν συνυπάρχει και Διαβήτης, τότε οι βλάβες του γλαυκωματικού οπτικού νεύρου χειροτερεύουν.

Οι αποφράξεις των αγγείων προκαλούν μειωμένη οξυγόνωση στο μάτι μας, που οδηγεί σε δημιουργία νέων αγγείων προκειμένου να φτάσει πιο πολύ οξυγόνο στους ιστούς. Δυστυχώς  τα αγγεία αυτά διεισδύουν άναρχα και καταστρέφουν τους ιστούς, αιμορραγούν ή και διεισδύουν στην περιοχή αποχέτευσης του υγρού που κυκλοφορεί στο μάτι με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η ενδοφθάλμια πίεση και να μας κάνουν έναν άλλο τύπο γλαυκώματος, το νεοαγγειακό γλαύκωμα, μία νόσο που οδηγεί σε σοβαρή και ραγδαία μείωση της όρασης.

 

3. Ο Καταράκτης

Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ο διαβήτης προάγει και την εμφάνιση και εξέλιξη του  καταρράκτη, μία νόσο που θολώνει τον φακό του ματιού μας και μας θαμπώνει την όραση όπως το βλέπουμε στη φωτογραφία.

Οφθαλμολογική εξέταση

Μόλις γίνει η διάγνωση του διαβήτη, οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει άμεσα να επισκεφτούν τον οφθαλμίατρο για πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει μέτρηση της οπτικής οξύτητας, κλινική εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία, τονομέτρηση και βυθοσκόπηση με μυδρίαση. Αν υπάρχει νεοαγγείωση ή ωχροπάθεια, τότε απαιτούνται και άλλες εξετάσεις όπως οπτική τομογραφία της ωχράς (OCT) και σε ορισμένες περιπτώσεις και φλουοραγγειογραφία.

Αν υπάρχει αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, τότε απαιτείται οπτικό πεδίο και οπτική τομογραφία του οπτικού νεύρου (OCT) για να διαπιστώσουμε τυχόν γλαυκωματικές βλάβες και να αρχίσουμε αντιγλαυκωματική θεραπεία.

Επαναληπτικές εξετάσεις

Ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται:

 • Ανά έτος αν έχει απούσα ή πρώιμη Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια
 • Ανά 3 μήνες αν εμφανίζει Διαβητική Ωχροπάθεια ή/και νεοαγγείωση
 • Ανά 4 μήνες αν πάσχει από Γλαύκωμα
 • Ανά 6 μήνες αν έχει εμφανίσει Καταρράκτη

 

Θεραπεία

Εάν η οφθαλμική ασθένεια του διαβήτη προχωρήσει, μπορεί να χρειαστούν και χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να αποκαταστήσουμε την όραση ή να περισώσουμε ότι έχει απομείνει.

Η θεραπεία της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας συνίσταται, κατά περίπτωση σε:

 1. Laser,
 2. ενδουαλοειδικές ενέσεις, δηλαδή εγχύσεις φαρμάκου μέσα στον οφθαλμό,
 3. υαλοειδεκτομή, δηλαδή καθαρισμό του υαλοειδούς που γεμίζει την κοιλότητα του οφθαλμού.

Η θεραπεία του Γλαυκώματος περιλαμβάνει κολλύρια, laser ή αντιγλαυκωματικές επεμβάσεις.

Η διόρθωση του καταρράκτη γίνεται με χειρουργική αφαίρεση του φακού με φακοθρυψία, με υπερήχους ή σπανιότερα laser και αντικατάστασή του με τεχνητό ενδοφακό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε 

 • Μην χάνετε τις επαναληπτικές εξετάσεις σας με τον οφθαλμίατρο και τον διαβητολόγο σας και μην φοβάστε να ρωτήσετε το γιατρό σας για ό,τι απορίες έχετε.
 • Ελεγχθείτε πριν χάσετε όραση και αναφέρετε στο γιατρό σας την οποιαδήποτε μεταβολή στην όρασή σας.
 • Η γρήγορη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας. Τα περισσότερα προβλήματα ελέγχονται με laser ή/και ενέσεις αν αντιμετωπιστούν γρήγορα.
 • Καλός έλεγχος του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης, καθώς και διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο απώλειας οράσεως από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Στη Διαβητική νόσο του Οφθαλμού η σωστότερη διαχείριση είναι η πρόληψη παρά η θεραπεία.

Καθώς ο διαβήτης είναι μια υφέρπουσα νόσος, η οποία απαιτεί μια προσεγμένη στάση ζωής, είναι πάρα πολύ σημαντικό οι διαβητικοί ασθενείς να μην αμελούν, διότι τα προβλήματα που θα δώσει ο διαβήτης τα δίνει πολύ ύπουλα μετά από χρόνια, καταστρέφοντας την ποιότητα ζωής τους.

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...