Το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με την πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς και τη μείωση της ικανότητάς της να αντλεί αίμα, δύο παράγοντες που έχουν σχέση με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Imaging, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για 4.580 συμμετέχοντες στη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC), κατά μέσο όρο 75,7 ετών, που είχαν υποβληθεί σε ηχοκαρδιογράφημα και δεν είχαν εμφανή σημάδια καρδιαγγειακής νόσου.

Διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα αθροιστικά ποσοστά έκθεσης στο τσιγάρο (ανάλογα με το πόσα τσιγάρα και για πόσα χρόνια κάπνιζαν) συσχετίζονταν με μεγαλύτερη καρδιακή βλάβη.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, ο δείκτης μάζας σώματος, η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η κατανάλωση αλκοόλ, οι ενεργοί καπνιστές είχαν παχύτερα καρδιακά τοιχώματα και μειωμένη ικανότητα άντλησης, συγκριτικά με τους μη καπνιστές και τους πρώην καπνιστές.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

 

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!


Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...