Όταν ένας άνθρωπος διαγιγνώσκεται με διαβήτη, καλείται να αλλάξει άρδην τις καθημερινές του συνήθειες και μαθαίνει να ζει – τουλάχιστον στην αρχή, μέχρι να θέσει τη νόσο υπό έλεγχο – με άγχος. Όταν, όμως, εισπράττει ενθάρρυνση από την οικογένεια και από τους φίλους, μπορεί να έχει πιο υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μαθαίνοντας να διαχειρίζεται το στρες της ασθένειάς του.

Μελέτη του VA Center for Clinical Management Research στο Αν Άρμπορ του Μίσιγκαν έγινε σε 308 βετεράνους με διαβήτη (ως επί το πλείστον άνδρες, με μέση ηλικία τα 66 έτη), που όλοι είχαν ένα πρόσωπο στη ζωή τους – συχνά έναν σύζυγο ή ένα ενήλικο παιδί – που τους υποστήριξε ενεργά στην διαχείριση της κατάστασής τους.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο πόσο αγχωμένοι αισθάνθηκαν οι πάσχοντες λόγω της ασθένειάς τους και πόσοι φίλοι και αγαπημένοι τους αναγνώρισαν τα συναισθήματά τους και επαίνεσαν τις προσπάθειές τους να κάνουν πράγματα όπως να τρώνε σωστά, να ασκούνται, να παίρνουν φάρμακα και να ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα τους.

Όπως αναμενόταν, οι ασθενείς με τη μεγαλύτερη συναισθηματική δυσχέρεια – εξαιτίας της διαχείρισης του διαβήτη – τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από ό, τι οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται πολύ στρες, εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας.

Αλλά όταν οι πιο αγχωμένοι άνθρωποι είχαν κοντά τους έναν υποστηρικτή, που τους πρόσφερε θετική ενθάρρυνση, είχαν υγιέστερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παρόμοια με εκείνα των ασθενών, που δεν είχαν πολύ άγχος.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...