Ενώ τα περισσότερα λιποκύτταρα στο ανθρώπινο σώμα αποθηκεύουν ενέργεια, μια μικρή υποομάδα κυττάρων καφέ λίπους κάνει το ακριβώς αντίθετο, δαπανά ενέργεια και παράγει θερμότητα. Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως το μόριο ERRγ δίνει στο καφέ λίπος την «υγιεινότερη» ιδιότητά του ανοίγοντας νέους δρόμους στην θεραπευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell Reports, ο Ροναλντ Εβανς από το Ιντιτούτο Howard Hughes και συγγραφέας της μελέτης υποστηρίζει ότι «η ανακάλυψη του μορίου όχι μόνο διευρύνει τη γνώση μας για το πως το σώμα ανταποκρίνεται στο κρύο, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε νέους τρόπους ελέγχου της ποσότητας του καφέ λίπους στο σώμα, με επιπτώσεις στην παχυσαρκία, τον διαβήτη και τη λιπώδη ηπατική νόσο».

Μέχρι και πριν δέκα χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν ότι μόνο τα βρέφη είχαν καφέ λίπος στο σώμα τους. Αλλά έκτοτε προέκυψαν πολλές μελέτες που απέδειξαν ότι και οι ενήλικοι έχουν καφέ λίπος, σε ελάχιστες ποσότητες βέβαια, και ως τα άτομα με χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος τείνουν να έχουν περισσότερο καφέ λίπος. Σε κυτταρικό επίπεδο, τα κύτταρα καφέ λίπους είναι γεμάτα από μιτοχόνδρια που παράγουν ενέργεια.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...