Μια συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επωφεληθούν από την τεστοστερόνη. Αυτό δηλώνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο συνέδριο American Diabetes Association (ADA) 2018 Scientific Sessions, στο Orlando.

Τα 133 άτομα, που συμμετείχαν στην μελέτη, έπασχαν από Διαβήτη τύπου 2 και υπογοναδισμό. Είχαν μέση ηλικία 60 ετών και ελάμβαναν δισκία, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούσαν ινσουλίνη.

Όλοι έπασχαν από κάποιου βαθμού υπογοναδισμό. Οι περισσότεροι λόγω παχυσαρκίας, ενώ υπήρχαν και άτομα με συγγενή υπογοναδισμό, σύνδρομο Klinefelter και άτομα με ορχεκτομή λόγω καρκίνου.

Η θεραπεία για τον υπογοναδισμό ήταν η χορήγηση ενέσιμης τεστοστερόνης 1000 mg, κάθε 3 μήνες. Ο χρόνος παρακολούθησης ήταν κατά μέσο όρο 6,5 χρόνια.

Στο πέρας της μελέτης 16 ασθενείς (12%) κατάφεραν να διακόψουν τα φάρμακα για τον Διαβήτη, λόγω σημαντικής βελτίωσης των τιμών του σακχάρου. Ο 1 στους 5 κατάφεραν να διακόψουν την ινσουλίνη, σε περίπου 8 χρόνια θεραπείας με τεστοστερόνη.

Το 12% των ασθενών που διέκοψαν τα φάρμακα του Διαβήτη είχαν ξεκινήσει με μέση γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 8,3%. Στο τέλος της μελέτης παρουσίασαν 5,7%. Σημαντική ήταν και η απώλεια βάρους, που υπολογίστηκε γύρω στο 20%. Κατά μέσο όρο οι ασθενείς ήταν 107 κιλά και στο τέλος της μελέτης ήταν 89 κιλά.

Επειδή υπάρχει μια συζήτηση για την επίπτωση της θεραπείας με τεστοστερόνη, στα καρδιαγγειακά επεισόδια, οι ερευνητές κατέγραψαν αυτά τα επεισόδια. Φάνηκε λοιπόν, ότι στην ομάδα που έλαβε τεστοστερόνη δεν υπήρξε κανένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Αντίθετα, στην ομάδα ελέγχου εμφανίστηκαν 60. Το γεγονός αυτό είναι μια ένδειξη ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη σε άτομα με Διαβήτη και υπογοναδισμό είναι ασφαλής.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...