Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μία χρόνια πάθηση που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.

Χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία (αύξηση της γλυκόζης αίματος), η οποία προκύπτει είτε από έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας είτε από μειωμένη ή ελαττωματική δράση της παραχθείσας ινσουλίνης στον οργανισμό, είτε και από τα δύο αυτά φαινόμενα. Η χρόνια υπεργλυκαιμία είναι συνυφασμένη με βλάβη διαφόρων οργάνων όπως οι οφθαλμοί, οι νεφροί, τα περιφερικά κυρίως νεύρα, η καρδιά και τα αγγεία.

Εκτός από τις παραπάνω χρόνιες επιπλοκές, ο ΣΔ συχνά συνοδεύεται και από οξείες επιπλοκές. Πρόκειται για επείγουσες καταστάσεις οι οποίες οφείλονται τόσο στον ίδιο το ΣΔ, όσο και στη θεραπεία του. Αυτές οι οξείες καταστάσεις αν δεν αναγνωριστούν και αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα και σοβαρές έως και θανατηφόρες επιπλοκές.

Η διαβητική κετοξέωση (ΔΚΟ) είναι μια από τις πιο επικίνδυνες για τη ζωή οξείες επιπλοκές του ΣΔ. Χαρακτηρίζεται από την κλασσική τριάδα: υπεργλυκαιμία, μεταβολική οξέωση και ανάπτυξη κετονικών σωμάτων. Πρόκειται για μια συνήθη επιπλοκή κυρίως του ΣΔ1, του οποίου μπορεί να αποτελεί και την πρώτη του εκδήλωση. Σπανίως μπορεί να εκδηλωθεί και στο ΣΔ2.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...