Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία νόσος του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από απουσία έκκρισης ινσουλίνης (διαβήτης τύπου 1 ή νεανικός διαβήτης) ή ανεπαρκή έκκριση ή πλημμελή απορρόφησή της από τα κύτταρα του οργανισμού (διαβήτης τύπου 2). Συνέπεια αυτού είναι η ύπαρξη αυξημένου ποσού γλυκόζης στο αίμα.

Ο διαβήτης επηρεάζει τα τριχοειδή αλλά και τα μεγαλύτερα αγγεία με αποτέλεσμα συνέπειες στην καρδιά, στα νεφρά, στα μάτια, στα νεύρα αλλά και στο στόμα.

Όπως αναφέρει ο κος Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., συντάκτης της ιστοσελίδας medlabnews.gr : «Υπάρχει μία αλληλεπίδραση διαβήτη και περιοδοντίτιδας. Δηλαδή ο διαβήτης ευνοεί την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας και η ύπαρξη περιοδοντίτιδας απορρυθμίζει το διαβήτη. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πόσο σημαντική είναι η θεραπεία της περιοδοντίτιδας αλλά και ο έλεγχος του διαβήτη. Καλό είναι ο διαβητολόγος να είναι ενήμερος του φαινομένου και να παραπέμπει τον ασθενή του για οδοντιατρικό έλεγχο.

Παράλληλα ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία με δυσμενείς επιπτώσεις κακοσμία του στόματος, ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη μυκητίασης, συγχειλίτιδας (φλεγμονή στις γωνίες του στόματος) και τερηδόνας. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί καυσαυλγία και μείωση της γευστικής οξύτητας ενώ παρατηρείται αφ΄ ενός προδιάθεση σε λοιμώξεις, αφ΄ ετέρου καθυστέρηση στην επούλωση τραυμάτων.

Ο διαβήτης δεν θεραπεύεται αλλά ελέγχεται με τη σωστή διατροφή, με άσκηση και με φάρμακα. Εφ’ όσον αυτό συμβαίνει τα παραπάνω συμπτώματα είναι περιορισμένα.»

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...