Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πλήττεται από την οικονομική κρίση και η ανεργία που αποτελεί αποτέλεσμά της, αυξάνεται ραγδαία. Γίνεται η οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει την ποιότητα της υγείας και διατροφής μας; Και αν ναι, αρνητικά ή θετικά;

Οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες επιδρούν στην υγεία, καθώς η κρίση αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες και επιβαρύνει τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Η ανεργία, οι κοινωνικές αλλαγές και τα προβλήματα είτε στον εργασιακό, είτε στον οικογενειακό χώρο έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής.

Μία από τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που προαναφέρθηκαν είναι τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Σύμφωνα με μία έρευνα, παρατηρήθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός των Ελλήνων ηλικιωμένων κινδυνεύει από υποσιτισμό και βιώνει ως ένα βαθμό την επισιτιστική ανασφάλεια εξαιτίας της μείωσης του μηνιαίου εισοδήματος. Εκτός των οικονομικών δυσχερειών, η επισιτιστική ανασφάλεια συνδέθηκε με την έλλειψη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη χαμηλή τήρηση της μεσογειακής διατροφής.

Μία άλλη σχετική έρευνα στην Ισπανία έδειξε ότι η οικονομική κρίση αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας. Έτσι, λοιπόν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι οικονομικές αλλαγές μπορούν να τροποποιήσουν την ποιότητα της διατροφής και κατ’ επέκταση τη διατροφική κατάσταση ενός ατόμου.

Με αφορμή ότι η Ελλάδα και η Ισπανία ανήκουν στις μεσογειακές χώρες, παρατηρούμε πως οι χώρες της Μεσογείου που υιοθετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποτελούν τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξοδεύουν λιγότερο στις συνολικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη εξαιτίας των μειώσεων των δαπανών για τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας. Συνεπώς, οι χώρες αυτές είναι λιγότερο πλούσιες από τις πιο οικονομικά προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελληνική Εφημερίδα Καρδιολογίας αναφέρει ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, η κατάθλιψη και το άγχος βρίσκονται πλέον στους κορυφαίους παράγοντες κινδύνου για τον ελληνικό πληθυσμό. Η ανεργία αρκετές φορές συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού και την υιοθέτηση ανθυγιεινών συμπεριφορών στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τις δίαιτες χαμηλής διατροφικής αξίας. Έτσι, η δραματική αύξηση του ποσοστού ανεργίας στην χώρα μας, ιδιαίτερα μεταξύ του νεότερου πληθυσμού, μπορεί να εξηγεί την προαναφερθείσα αύξηση των συμπεριφορών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Επιπλέον, αρκετά προβλήματα υγείας, για παράδειγμα η αρτηριακή υπέρταση, η υψηλή γλυκόζη πλάσματος νηστείας και ο εκτός φυσιολογικών ορίων δείκτης μάζας σώματος, εξακολουθούσαν να αυξάνονται τα τελευταία 10 χρόνια, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης ανθυγιεινών συμπεριφορών.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...