ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα 31 Ιανουαρίου 2013

Αρ. Πρωτ.: 48

 

Προς: κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλο,

Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΚΟΙΝ:

-Γραφείο Υπουργού Υγείας κ. Αν. Λυκουρέντζου

-Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά

-Μέλη Δ.Σ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ

-Διεύθυνση Φαρμάκου, Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ

– Πρόεδρο Ε.Σ.ΑμεΑ

– Πρόεδρο Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ)

– Πρόεδρο Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ΕΕΕ)

– Πρόεδρο Εταιρείας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ)

– Πρόεδρο Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας (ΔΕΒΕ)

– Πρόεδρο Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου Για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠαΚΑΝ)

-Πρόεδρο & Μέλη Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

-Φορείς-Μέλη ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σας γνωρίζουμε ότι το υπ’ αρ. πρωτ. 4314 /28-01-2013 έγγραφό σας που αφορά τα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση αλλά και αγανάκτηση στους συνανθρώπους μας με σακχαρώδη διαβήτη.

Δικαίως, βεβαία, υπήρξε αναστάτωση, αφού ο νέος τρόπος συνταγογράφησης που προτείνετε (παραπεμπτικό ή διατακτική) – και αυτό όλοι το γνωρίζουμε- παραπέμπει στο ότι οι ασφαλισμένοι άτομα με διαβήτη θα πρέπει να πληρώνουν όλο το κόστος της δαπάνης των αναλωσίμων στα φαρμακεία και στη συνέχεια να καταθέτουν στα ταμεία τους την απόδειξη του φαρμακείου και το παραπεμπτικό προκειμένου να αποζημιωθούν μετά από 2, 3, 4 και 5 μήνες ίσως και περισσότερους!! Επιπλέον, θα υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους αφού θα είναι υποχρεωμένοι να πιστοποιούν το παραπεμπτικό ή τη διατακτική στον ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Η Ομοσπονδία μας είχε προτείνει την ένταξη των αναλωσίμων υλικών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το οποίο θεωρούμε ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά κυρίως οι ασφαλισμένοι-άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό. Στη συνέχεια, σε συζητήσεις που έγιναν με τον τέως Αντιπρόεδρο κ. Κυριάκο Σουλιώτη, προτείναμε να μπουν τα αναλώσιμα υλικά του διαβήτη στο e- diagnosis. Ακόμα περιμένουμε την απάντηση του Οργανισμού. Αντ’ αυτού, επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τρίτους, προτείνει τη λύση του παραπεμπτικού ή της διατακτικής, επιβαρύνοντας κατάφορα τους πάσχοντες.

Επανερχόμενοι στο εν λόγω έγγραφο, σας γνωρίζουμε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία το μελέτησε με μεγάλη προσοχή και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλου (μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ) με την προϊσταμένη του φαρμακευτικού τμήματος του ΕΟΠΥΥ κα Λίτσα, μας διαβεβαίωσε ότι αφορά μόνο τον τρόπο συνταγογράφησης και όχι τον τρόπο πληρωμής των αναλωσίμων στα φαρμακεία. Το εν λόγω , όμως, έγγραφό σας δεν μας καλύπτει και δεν αρκούμαστε σε απλές διαβεβαιώσεις.

Επιπλέον, επειδή οι ασφαλισμένοι-άτομα με διαβήτη ταλαιπωρούνται συνεχώς το τελευταίο διάστημα και αδίκως με την λανθασμένη ερμηνεία των εγγράφων του ΕΟΠΥΥ, παρακαλούμε και αιτούμαστε να σταλεί οδηγία , πριν την έναρξη ισχύος του εν λόγω εγγράφου, προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία με σαφή τρόπο θα διευκρινίζει ότι οι ασφαλισμένοι άτομα με διαβήτη, παρόλο που τα αναλώσιμα θα αναγράφονται σε διατακτική ή παραπεμπτικό θα πληρώνουν στα φαρμακεία ΜΟΝΟ το ποσοστό συμμετοχής τους, όπως αυτό ορίζεται στο νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει σύσταση στους φαρμακοποιούς, να επικολλείται στο παραστατικό ή στη διατακτική το barcode του αναλώσιμου υλικού, διαφορετικά μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα, παλαιοτέρων εποχών.

Εάν δεν πράξετε τα ανωτέρω, είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση και οικονομική επιβάρυνση στα άτομα με διαβήτη, διότι τα φαρμακεία θα ζητούν, και δικαίως, την καταβολή όλου του κόστους της δαπάνης των αναλωσίμων.

Κύριε Πρόεδρε,

Ζούμε καθημερινά με την αγωνία για το αν θα καταφέρουμε να έχουμε ρυθμισμένο διαβήτη. Μην προσθέτετε και άλλη αγωνία στους ασφαλισμένους για το αν θα μπορούν να καλύψουν τα κόστη για όλα εκείνα που απαιτούνται για τη σωστή ρύθμιση. Να είστε σίγουρος ότι θα μας βρείτε αντιμέτωπους σε μια κοντόφθαλμη πολιτική άμεσης εξοικονόμησης χρημάτων και μάλιστα σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των πασχόντων. Αυτή η πολιτική, να είστε σίγουρος, ότι θα οδηγήσει σε αδυναμία των ασφαλισμένων ατόμων με διαβήτη να συνεχίσουν, σύμφωνα με τις οδηγίες των θεράποντων ιατρών, την θεραπευτική τους αγωγή. Αυτό, στη συνέχεια θα επιφέρει επιπλοκές που οδηγούν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες (π.χ. τύφλωση, διαβητικό πόδι, νεφροπάθεια) και σαφέστατα αύξηση του κόστους του σακχαρώδη διαβήτη για το σύστημα υγείας και το κράτος.

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση στο αίτημά μας, παρακαλούμε όπως ορίσετε, άμεσα, συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα, με σκοπό να βοηθήσουμε το έργο σας, πάντα προς όφελος των ασφαλισμένων και με σκοπό την πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης.

Με εκτίμηση,

Από το Δ.Σ.

ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...