Ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέεται με πολλές επιπλοκές, αλλά, νέα έρευνα διαπιστώνει ότι οι ηλικιωμένοι με τη νόσο ενδέχεται να βρίσκονται αντιμέτωποι και με άλλη παράμετρο που επηρεάζει την υγεία τους.

Η μεταβολική ασθένεια προοδευτικά θα προκαλέσει προβλήματα στον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με τη νέα αυτή μελέτη καθώς οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως η σκέψη και μνήμη μειώνονται προοδευτικά ενώ παράλληλα μικραίνει και ο όγκος του εγκεφάλου.

Παλαιότερες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο διαβήτης μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου.

700 άνθρωποι μεταξύ 55 και 90 ετών εξετάστηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια πέντε ετών, καθώς οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δοκιμές για τη μέτρηση των δεξιοτήτων σκέψης, προγραμματισμού και μνήμης, κάνοντας παράλληλα μια μαγνητική τομογραφία ετησίως.

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν διαβήτη τύπου 2 (348 άτομα) και η μέση ηλικία τους ήταν 68. Η ομάδα χωρίς διαβήτη είχε μέσο όρο ηλικίας 73 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στη δοκιμασία της λεκτικής μνήμης και της λεκτικής ευχέρειας. Ξεχνάνε δηλαδή τα ονόματα των γνωστών τους ή δυσκολεύονται να βρουν τα πράγματα πιο συχνά. Όσοι έχουν προβλήματα στη λεκτική ευχέρεια μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον προγραμματισμό και την οργάνωση των πραγμάτων.

Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας έδειξαν ότι τα άτομα με διαβήτη είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου στην αρχή της μελέτης από τα άτομα χωρίς διαταραχή του σακχάρου στο αίμα.

Ο Δρ.Gisele Wolf-Klein, διευθυντής της γηριατρικής εκπαίδευσης στο Northwell Health στο Great Neck της Νέας Υόρκης, επανεξέτασε τα ευρήματα και είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη γνωστικών αλλαγών, αλλά η σχέση με την ατροφία του εγκεφάλου δεν μπορεί να διατυπωθεί με βεβαιότητα».

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...