Τα περιστατικά διαβήτη παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή οι πάσχοντες φτάνουν τα 422 εκατομμύρια.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθοδηγείται κυρίως από τον μεγάλο αριθμό νέων περιστατικών διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης, μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή την αναποτελεσματική αξιοποίηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό για τη ρύθμιση του σακχάρου, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές, όπως η καρδιοπάθεια, η τύφλωση, η νεφροπάθεια και ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων.

Βιταμίνη D, περιοδοντίτιδα & διαβήτης
Μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open Diabetes Research & Care παρουσιάζει για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό, της στοματικής υγείας και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας, μιας βακτηριακής φλεγμονώδους πάθησης που προκαλεί βλάβες στους μαλακούς ιστούς και τα οστά των ούλων. Η σχέση όμως είναι αμφίδρομη, αφού η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα του διαβήτη.

Η βιταμίνη D με τη σειρά της έχει γνωστές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα και να εξουδετερώσει τα μικρόβια του στόματος που σχετίζονται με την περιοδοντίτιδα.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο εξέτασαν συνδυαστικά τον ρόλο της βιταμίνης D και της περιοδοντίτιδας στον διαβήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...