Ως πανδημία χαρακτηρίζεται πλέον ο νέος κορωνοϊός COVID-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) προχώρησε σε συστάσεις σχετικά με τον νέο κορωνοϊό και τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Όπως αναφέρει η IDF, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να είναι πιο ευάλωτα όχι μόνο στη μόλυνσή τους από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και στην εμφάνιση σοβαρότερων επιπλοκών εξαιτίας του ιού.

Ο COVID-19 είναι ένας νέος και δυνητικά σοβαρός κορωνοϊός. Υπάρχουν πολλοί κορωνοϊοί, που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πολύ πιο σοβαρούς ιούς, όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Πρόκειται για ιούς που έχουν μεταδοθεί από ζώα σε ανθρώπους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι κορωνοϊοί μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση στους πνεύμονες (πνευμονία), νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η έκρηξη του COVID-19 αποτελεί επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος χαρακτηρίζοντάς την πλέον ως πανδημία. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του COVID-19.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι τυπικά συμπτώματα της γρίπης: πυρετός, βήχας, δυσκολίες στην αναπνοή, κόπωση και μυϊκοί πόνοι. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μέσα σε 3-7 ημέρες από την έκθεση στον ιό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν έως και 14 ημέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν. Για πολλούς (άνω του 80% των περιπτώσεων), η μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό COVID-19 εμφανίζει ήπια συμπτώματα, με κάποια από αυτά να ομοιάζουν με εκείνα της γρίπης. Ορισμένοι δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα ή μόνο κάποια ήπια συμπτώματα, που ομοιάζουν περισσότερο με εκείνα ενός κρυολογήματος. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό δε κρίνεται απαραίτητο να νοσηλευτούν. Ωστόσο, σε περίπου 15% των περιπτώσεων, ο COVID-19 ήταν σοβαρός και σε περίπου 5% των περιπτώσεων η κατάσταση της υγείας αυτών των ανθρώπων χαρακτηρίστηκε κρίσιμη. Η συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 98%) των προσβεβλημένων μέχρι σήμερα ατόμων έχει επιβιώσει.

Όταν τα άτομα με διαβήτη αναπτύσσουν ιογενή λοίμωξη, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως την πρόκληση εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το άσθμα) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη σοβαρή ασθένεια του ιού COVID-19. Όταν τα άτομα με διαβήτη αναπτύσσουν ιογενή λοίμωξη, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως την πρόκληση της εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη. Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτό. Πρώτον, το ανοσοποιητικό σύστημα τίθεται σε κίνδυνο, καθιστώντας πιο δύσκολο τον αγώνα κατά του ιού και οδηγώντας πιθανόν σε μεγαλύτερη περίοδο αποκατάστασης. Δεύτερον, ο ιός μπορεί να ευδοκιμεί σε περιβάλλον αυξημένης γλυκόζης στο αίμα.

Όπως και κάθε άλλη αναπνευστική νόσος, ο COVID-19 εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων του αέρα που διασκορπίζονται όταν το άτομο που έχει μολυνθεί μιλάει, φτερνίζεται ή βήχει. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει από λίγες ώρες έως μερικές ημέρες ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο ή με επαφή με σταγονίδια του αέρα στο περιβάλλον (για παράδειγμα σε μια επιφάνεια) και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα ή τη μύτη (εξού και η κοινή συμβουλή που αφορά την υγιεινή των χεριών και την κοινωνική αποστασιοποίηση).

 

Τι μπορούν να κάνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και οι οικογένειές τους;

Για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, είναι σημαντικό να ληφθούν προφυλάξεις για την αποφυγή του ιού, όσο αυτό είναι δυνατό. Οι συστάσεις που αφορούν το ευρύ κοινό είναι διπλά σημαντικές για τους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και για όσους βρίσκονται σε στενή επαφή με ανθρώπους με διαβήτη.

 • Πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά και τακτικά.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας πριν πλύνετε και στεγνώσετε τα χέρια σας.
 • Καθαρίστε και απολυμαίνετε αντικείμενα και επιφάνειες που αγγίζετε συχνά.
 • Μη μοιράζεστε τρόφιμα, γυαλιά, πετσέτες, εργαλεία κλπ.
 • Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή χρησιμοποιήστε τον βραχίονά σας εάν δεν έχετε χαρτομάντιλο. Απορρίψτε αμέσως το χαρτομάντιλο σε κάδο απορριμμάτων.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα.
 • Σκεφτείτε αν μπορείτε να κάνετε αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε τον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποφύγετε περιττά επιχειρηματικά ταξίδια; Μπορείτε να αποφύγετε μεγάλες συγκεντρώσεις; Μπορείτε να αποφύγετε τις δημόσιες συγκοινωνίες;
 • Εάν είστε άρρωστοι με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, παραμείνετε στο σπίτι.

Εάν έχετε διαβήτη:

 • Προετοιμαστείτε σε περίπτωση που αρρωστήσετε.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση που τα χρειαστείτε.
 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο της γλυκόζης σας.
 • Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (αυξημένη θερμοκρασία, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή), είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Εάν έχετε βήχα με φλέγμα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη, γι’ αυτό αναζητήστε άμεσα ιατρική υποστήριξη.
 • Κάθε μόλυνση θα αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης σας και θα αυξήσει την ανάγκη σας για υγρά, οπότε βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνεστε επαρκώς.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή ποσότητα των φαρμάκων και αναλωσίμων διαβήτη που χρειάζεστε. Σκεφτείτε τι θα χρειαστείτε αν έπρεπε να μείνετε σε καραντίνα για λίγες εβδομάδες.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση σε φαγητό για τις ημέρες που θα χρειαστεί να είστε σε καραντίνα.
 • Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε καταστάσεις κατά τις οποίες η γλυκόζη του αίματός σας πέσει ξαφνικά (Κανόνας 15*).
 • Εάν ζείτε μόνοι, βεβαιωθείτε ότι κάποιος που μπορείτε να βασιστείτε, γνωρίζει ότι έχετε διαβήτη, καθώς μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια εάν αρρωστήσετε.

*Κανόνας 15: Σε περίπτωση υπογλυκαιμίας, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε άμεσα με τους παρακάτω τρόπους:

 

Προσοχή: Δεν ξεχνάμε να μετρήσουμε μετά από 15 λεπτά ξανά το σάκχαρό μας. Αν η τιμή του είναι χαμηλή, επαναλαμβάνουμε

 

Ο COVID-19 είναι ένας νέος κορωνοϊός. Η κατάσταση δεν είναι πλήρως σαφής μέχρι στιγμής, οπότε ενημερώνεστε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Μείνετε ενημερωμένοι και εγγραφείτε στο Newsletter της ιστοσελίδας μας!

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...