Η βιταμίνη D πιθανόν να αυξάνει την ινσουλινοευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπως δείχνει νέα μελέτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Menopause, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 680 γυναίκες ηλικίας 35-74 ετών, εκ των οποίων το 3,5% δήλωσε ότι λαμβάνει συμπληρώματα βιταμίνης D. Συνολικά, η λήψη συμπληρωμάτων συσχετίσθηκε με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ αντίστοιχη συσχέτιση βρέθηκε και για την τακτική έκθεση στον ήλιο.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να εμπλέκονται στην πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη. Κλείνοντας, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ενδεχομένως να συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, αν και αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί μέσα από τη διεξαγωγή καλά σχεδιασμένων κλινικών μελετών.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...