Ποια είναι η σχέση της παχυσαρκίας με τον διαβήτη τύπου 2 και με ποιον τρόπο επιδεινώνει την υγεία των πασχόντων; Πώς η απώλεια βάρους μπορεί να τους βοηθήσει και ποιες είναι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη;

Η παχυσαρκία είναι η συχνότερη μεταβολική νόσος σήμερα και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 μια από τις πλέον συχνές. Όπως μάλιστα αναφέρει ο Ευθύμιος Καπάνταης, Παθολόγος και Διευθυντής του Τμήματος Διαβήτη-Παχυσαρκίας-Μεταβολισμού στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Metropolitan, οι δύο αυτές παθολογικές καταστάσεις -δηλαδή, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2- συνήθως συνυπάρχουν και πράγματι, το 90% περίπου των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού, με ένα μεγάλο ποσοστό που «αγγίζει» το 60%, να είναι παχύσαρκοι.

Το πρόβλημα είναι ότι η αδιαμφισβήτητη -όπως αποδεικνύεται- σχέση παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, «κρύβει» πολλούς κινδύνους. Όπως ο κ. Καπάνταης υπογραμμίζει, η παχυσαρκία στα άτομα με διαβήτη επιδεινώνει όλους τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Για την ακρίβεια, δυσκολεύει τη γλυκαιμική ρύθμιση, απαιτώντας περισσότερη και πολυπλοκότερη φαρμακευτική αγωγή και την ίδια ώρα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, την LDL-χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ μειώνει την HDL-χοληστερόλη.

Επιπλέον, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί σήμερα, δείχνουν πως η παχυσαρκία στους πάσχοντες από διαβήτη επιφέρει σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης και άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος. Συγκεκριμένα, οι παχύσαρκοι με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν συχνότερα ορισμένους τύπους καρκίνου -όπως καρκίνο του ήπατος, των χοληφόρων, του ενδομητρίου και του μαστού στις γυναίκες- σε σχέση με τους αντίστοιχους ασθενείς οι οποίοι έχουν φυσιολογικό βάρος.

Οι ειδικοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι βάσει επιστημονικών μελετών φαίνεται πως η σημαντική απώλεια βάρους στη συγκεκριμένη κατηγορία πασχόντων, μπορεί να επιφέρει μείωση των επιπλοκών του διαβήτη. Μεταξύ άλλων, όμως, φέρεται να σχετίζεται με τη μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά και διαβητικά νοσήματα, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο αίτιο.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...