Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) με αφορμή το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με θέμα: «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας και ανάπτυξη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας», κατέθεσε στον υπουργό Υγείας τις προτάσεις της, αλλά και τους επιμέρους προβληματισμούς της σε μία σειρά άρθρων του σχεδίου νόμου.

Στην επιστολή της, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει και αυτή, όπως έκανε και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, την απουσία σημαντικών ομάδων χρονίων παθήσεων τονίζοντας παράλληλα ότι για να είναι ολοκληρωμένο ένα σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία, θα πρέπει η Πολιτεία να εντάσσει όλες τις κατηγορίες χρονίων παθήσεων και αναπηριών.

Επιπλέον, στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη τη δημιουργία Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων Δράσεων Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, όπως είχε επισημάνει και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, αναγνωρίζει, όμως, ότι οι ελάχιστες προϋποθέσεις που τίθενται, καθιστούν αδύνατη την ένταξη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων/Σωματείων στο Μητρώο.

Τέλος, επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι ένα από τα κύρια αιτήματα της ΕΣΑμεΑ είναι η εκπροσώπηση των πολιτών με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς είναι αυτοί και οι οικογένειές τους που ζουν καθημερινά με την αναπηρία/χρόνια πάθηση και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη σχεδίαση πολιτικών και νομοθετικών μέτρων, καθώς αφορούν στη δική τους υγεία και ζωή.

Και καταλήγει: «Είναι απορίας άξιο να είναι η ΕΣΑμεΑ συνομιλητής με τον Πρωθυπουργό, τα πολιτικά κόμματα, τα Υπουργεία και τους θεσμούς της χώρας και να παρατηρείται από τον Φεβρουάριο του 2015 αυτή η απαράδεκτη στρέβλωση της εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους μόνο στο Υπουργείο Υγείας. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται σημαντική η συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στην προαναφερόμενη Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, καθώς και σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την Υγεία».

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...