Η εμπαγλιφλοζίνη είναι ένα φάρμακο για την θεραπεία του Διαβήτη τύπου 2 και φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει την λιπώδη διήθηση του ήπατος. Πέρα από την αντιδιαβητική της δράση και τα οφέλη στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, προσφέρει ακόμα ένα κομβικό όφελος.

Τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν λιπώδη διήθηση σε ποσοστό 50%, η οποία είναι μια σημαντική παράμετρος της ίδιας της ασθένειας. Η λιπώδης διήθηση αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και εμποδίζει την αποτελεσματική θεραπεία του Διαβήτη.

Ρύθμισε τον Διαβήτη σου, Ζήσε Φυσιολογικά! Μάθε πως…

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μια μικρή μελέτη, που ανακοινώθηκε στο Σικάγο, στο συνέδριο ENDO 2018: The Endocrine Society Annual Meeting. Η μελέτη με την κωδική ονομασία E-LIFT study συμπεριέλαβε 50 άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, τα οποία παρακολουθήθηκαν για 20 εβδομάδες. Τα 22 από αυτά έλαβαν εμπαγλιφλοζίνη 10 mg, ενώ τα υπόλοιπα τη συνήθη αντιδιαβητική αγωγή.

Πριν και μετά τη μελέτη τα άτομα υποβλήθηκαν σε ειδική μαγνητική τομογραφία (MRI-derived proton density fat fraction technique). Με την τεχνική αυτή, οι ερευνητές ήταν σε θέση να υπολογίσουν με ακρίβεια, την ποσότητα του λίπους που είναι συγκεντρωμένο στο ήπαρ.

Στις δύο ομάδες η γλυκαιμική ρύθμιση ήταν παρόμοια, πριν και μετά την μελέτη. Από τα άτομα που έλαβαν εμπαγλιφλοζίνη, το 77% παρουσίασε μείωση της λιπώδους διήθησης και το 23% είχε σταθερή εικόνα. Στην άλλη ομάδα, που δεν έλαβε εμπαγλιφλοζίνη, το 25% αύξησε την συγκέντρωση του λίπους στο ήπαρ, το 50% παρέμεινε σταθερό και μόνο το υπόλοιπο 25% παρουσίασε μείωση.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...