Επείγουσα επιστολή στον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, Επικεφαλή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, για την ανάδειξη δύο πολύ σοβαρών ζητημάτων:

1. Προστασία ατόμων με αναπηρία και ατόμων με χρόνιες παθήσεις που διαβιούν σε δομές κλειστής περίθαλψης

Στις 2 Απριλίου 2020, η ΕΣΑμεΑ, με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και την υφυπουργό Εργασίας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου επεσήμανε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας όλων των περιθαλπόμενων και των εργαζόμενων σε όλες τις δομές παροχής υπηρεσιών κλειστής φροντίδας και περίθαλψης σε άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, σε ηλικιωμένους και παιδιά. Θέμα της επιστολής ήταν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιθαλπόμενοι και οι εργαζόμενοι στις δομές κλειστής περίθαλψης και οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Παρακολουθώντας το εξαιρετικό έργο που υλοποιείτε μαζί με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στους καταυλισμούς ΡΟΜΑ, στα Κέντρα Κοινότητας και στους Οίκους Ευγηρίας, η ΕΣΑμεΑ απευθύνει έκκληση προς τον Καθηγητή να μεριμνήσει για την υλοποίηση αντίστοιχων ενεργειών σε σχέση και με τις δομές κλειστής περίθαλψης, τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα (ΣΑΔ, ΣΥΔ, ιδρύματα ασυλικού τύπου, ξενώνες ψυχικής υγείας, εκκλησιαστικά ιδρύματα, άσυλα ανιάτων, οικοτροφεία κ.ά.).

2. Εργασία ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Έχει ειπωθεί πολλές φορές από τον Καθηγητή κ. Τσιόδρα η ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τον νέο κορωνοϊό, η ανάγκη ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες να «μείνουν σπίτι». Ωστόσο, η ΕΣΑμεΑ ενημερώνει ότι συνεχίζουν να εργάζονται άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν συμπεριληφθεί στις κατηγορίες ευπαθών ομάδων, όπως, άτομα με κινητικές αναπηρίες, άτομα τυφλά, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με σκλήρυνση κατά πλάκας, αιμοκαθαρόμενοι, άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο κ.ά., γεγονός που τους εκθέτει στον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Για το θέμα αυτό η ΕΣΑμεΑ έχει ήδη απευθυνθεί με σχετικές επιστολές της προς τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...