Αθρόα ήταν η προσέλευση του κοινού στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας, χθες Δευτέρα 1 Απριλίου.

Η ημερίδα είχε θέμα «Εργαζόμενοι με αναπηρία/χρόνια πάθηση και εργαζόμενοι γονείς/κηδεμόνες παιδιών με αναπηρία/χρόνια πάθηση στο Δημόσιο Τομέα» και σκοπό είχε την ενημέρωση για τα δικαιώματα των εργαζόμενων με αναπηρία/χρόνια πάθηση και των εργαζόμενων γονέων/κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία/χρόνια πάθηση στο Δημόσιο Τομέα, καθώς και την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου για τη διατύπωση προτάσεων.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Γιούλος. Χαιρέτησαν ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος ΕΣΑμεΑ, ο Ιωάννης Πάιδας, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ, ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, Γενικός Γραμματέας ΑΔΕΔΥ και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Κατά το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ τόνισε για το κορυφαίο δικαίωμα στην εργασία των ατόμων με αναπηρία: «Η εργασία δεν είναι μόνο η διαδικασία απόκτησης αγαθών, αλλά η ίδια η συμμετοχή στην κοινωνία και στη ζωή. Η διασφάλιση άσκησης του δικαιώματος στην εργασία των ατόμων με αναπηρία είναι κορυφαία πράξη. Γι’ αυτό και αποτυπώνεται στο Σύνταγμα, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η ανεργία ενός ατόμου με αναπηρία συνιστά σκληρή μορφή κοινωνικής αναπηρίας».

Παράλληλα, η υπουργός ανακοίνωσε ότι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων-γονέων παιδιών με αναπηρία, αναγνωρίζεται εφεξής και για τους δύο γονείς το δικαίωμα για ειδική άδεια και μειωμένο ωράριο. Επίσης, αποδέχτηκε αίτημα του προέδρου της ΕΣΑμεΑ για τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας Υπουργείου-ΕΣΑμεΑ για θέματα κοινωνικής ένταξης και εργασίας των ατόμων με αναπηρία.

Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με τον κ. Κωνσταντίνο Γαργάλη, Ταμία της ΕΣΑμεΑ και συνεχίστηκαν με τους κ.κ. Δώρα Σταθοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Στήριξης Ελλήνων Εργαζομένων στην Αλλοδαπή, Εργαζομένων Αλλοδαπών στην Ελλάδα & Ίσης Μεταχείρισης στην Εργασία/Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κωνσταντίνος Μπαρτζελιώτης, Ειδικός Επιστήμονας για την Ίση Μεταχείριση/Συνήγορος του Πολίτη, Μαρίλυ Χριστοφή, Εμπειρογνώμων Προσβασιμότητας/ Εξωτερική Συνεργάτης ΕΣΑμεΑ, Βασίλης Κουρμπέτης, Σύμβουλος Α΄ του ΥΠΠΕΘ, Ναταλία Θεοδούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Αξιολόγησης Προσωπικού, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Σταύρος Κυριαζής, MSc Healthcare Management, Μέλος ΔΣ Κοινωνικό Πολύκεντρο ΑΔΕΔΥ.

Τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος παρουσίασαν οι:

  • Ηλίας Μαργιόλας, Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ)
  • Κωνσταντίνος Σίμψης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ)
  • Κορίνα Θεοδωρακάκη, Γενική Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ)
  • Μαρία Τριανταφύλλου, Γενική Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)
  • Γιάννης Μοσχολιός, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ)

Πηγή: esamea.gr

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...