Προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που συμμετέχουν σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης σχετικά με τη συνέχιση του προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν, εφόσον ήταν άνεργοι και ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με το νόμο 4331/2015 (άρθρο 13, ΦΕΚ 69 Α’/2.7.2015) και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους αυτού (Αρ. Πρωτ.: Δ24α /Φ./ΓΠ.οικ42890/804 – 29/9/2015 και Αρ. Πρωτ.: Δ24α/Φ.32/Γ.Π.3095/61 – 21.2.2017), στα άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ (είτε ορισμένου χρόνου είτε ένταξης στην απασχόληση για 3+1 χρόνια με αντίστοιχη επιδότηση του εργοδότη από τον ΟΑΕΔ), η παροχή του προνοιακού επιδόματος δεν διακόπτεται, αλλά συνεχίζεται.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 13 του νόμου 4331 αναφέρει: «Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης ή/και εργάζονται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4019/2011 (Κοιν.Σ.Επ.) και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή, δεν χάνουν αυτές τις παροχές αλλά συνεχίζουν να τις εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά με την αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά ή/και την αμοιβή τους από την απασχόληση στην Κοιν.Σ.Επ.».

Ωστόσο, ορισμένα υποκαταστήματα της Πρόνοιας ανά την Ελλάδα «αναγκάζουν» τα άτομα με διαβήτη, που τους ενημερώνουν για την εύρεση εργασίας μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης και προώθησης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ, να υποβάλλουν αίτηση διακοπής του προνοιακού επιδόματος, παρόλο που αυτό αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία. Μάλιστα, ως αιτιολογία αναφέρουν ότι προφορικά γνωρίζουν το θέμα, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί εγγράφως, αν και ο νόμος υπάρχει από τον Ιούλιο του 2015, γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο νόμος είναι ασαφής! Αποτέλεσμα αυτού είναι να προβαίνουν παράνομα στη διακοπή των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Λόγω των ανωτέρω προβλημάτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) απέστειλε επιστολή στην αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, με θέμα: «Συνέχιση χορήγησης προνοιακού επιδόματος σε άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης».

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά από την Υπουργό να προβεί το Υπουργείο το συντομότερο δυνατόν στην ενημέρωση όλων των υποκαταστημάτων της Πρόνοιας, καθώς υπάρχει πληθώρα τέτοιων περιπτώσεων και να κοινοποιηθεί το έγγραφο αυτό του Υπουργείο και στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη και να μη δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα σε άτομα που εκτός από τη χρόνια πάθησή τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανεργία. 

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...