Επιστολή με θέμα: «Μη χορήγηση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού σε ανασφάλιστη από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός» απέστειλε στον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει ότι έγινε αποδέκτης καταγγελίας ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που είναι ανασφάλιστο και παρακολουθείται από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα σχετικά με τη μη χορήγηση ταινιών μέτρησης σακχάρου από το νοσοκομείο.

Όπως εξηγεί στην καταγγελία της η κ. Α…………… Α……………, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των 12 ετών και είναι Άτομο με Αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 84%. Παρακολουθείται από το διαβητολογικό ιατρείο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός από το 2002. Το 2016 έμεινε ανασφάλιστη και από τότε οι γιατροί δεν της συνταγογραφούν βελόνες, ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες και ταινίες μέτρησης κετονών με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να τα πληρώνει η ίδια εξ ολοκλήρου, όταν και όποτε έχει χρήματα να διαθέσει. Επιπλέον, στις 5/2/2019, στο ραντεβού που είχε την ημέρα εκείνη στο διαβητολογικό ιατρείο του Ευαγγελισμού, ζήτησε από το γιατρό να την εγγράψει στο Μητρώο Διαβήτη. Ο γιατρός τής απάντησε ότι είναι ανασφάλιστη και δεν μπορεί να εγγραφεί στο Μητρώο. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια του γιατρού την αποκλείει εξ ολοκλήρου από τη συνταγογράφηση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.

«Όπως σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα στο παρελθόν, το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, δηλαδή οι βελόνες, οι ταινίες μέτρησης κλπ, στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη είναι ίσης αξίας με τα φάρμακα. Πώς είναι δυνατόν να παρέχουμε σε έναν ανασφάλιστο άνθρωπο την πένα ινσουλίνης, αλλά όχι τη βελόνα για να κάνει την ένεσή του ή την ταινία μέτρησης σακχάρου αίματος και το σκαριφιστήρα για να μετρήσει την τιμή του σακχάρου του;» εξηγεί στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει:

«Πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) είναι η δημιουργία ξεχωριστού κωδικού και για το αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, ώστε ο ανασφάλιστος να το προμηθεύεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, όπως ακριβώς γίνεται και με την περίπτωση του φαρμακευτικού υλικού (ινσουλίνες, αντιδιαβητικά δισκία κλπ) ή από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Παρόλο που το προηγούμενο διάστημα έγιναν προσπάθειες από κοινού με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και τον Πρόεδρό της, κ. Χρήστο Δαραμήλα, το θέμα να αντιμετωπιστεί από τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες, γίνεται φανερό ότι ούτε αυτή η εναλλακτική λειτούργησε αποτελεσματικά στο σύνολο της χώρας.

Κύριοι Υπουργοί,

Ζητάμε την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κ. Α…………., όπως και οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σχετικά με τη χορήγηση του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού. Πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα που ταλαιπωρεί αρκετούς πάσχοντες που είχαν την ατυχία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης να μείνουν ανασφάλιστοι».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...