Επιστολή με θέμα: «Μη εφαρμογή του νέου τροποποιημένου ΕΠΠΠΑ» απέστειλε στην Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ευτυχία Αχτσιόγλου και στην Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στις 31 Δεκεμβρίου 2018 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΦΕΚ Β’ 5987), στον οποίο εμπεριέχεται και μέρος των προτάσεων της Ομοσπονδίας, που έγιναν αποδεκτές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της εξέτασης του c-πεπτιδίου με δοκιμασία γλυκαγόνης, ο νέος ΕΠΠΠΑ, ο οποίος καταρτίστηκε βάσει της νεότερης γνωμοδότησης του ΚεΣΥ, αναφέρει τα κάτωθι:

«Εάν η πρώτη διάγνωση γίνει σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, εκτός από το ιστορικό και την πιστοποιημένη θεραπευτική αγωγή με σχήμα εντατικοποιημένης ινσουλινοθεραπείας, η διάγνωση μπορεί να τεκμηριωθεί με τη μέτρηση C-πεπτιδίου νηστείας (τιμές ενδεικτικές ένδειας ινσουλίνης: <0,08nmol/L, <80nmol/L ή <0.24ng/ml). Οι τιμές των αντισωμάτων (αντι-GAD και/ή αντι-ΙΑ-2) αξιολογούνται μόνο σε ΣΔ πρόσφατης έναρξης. Επί αμφιβολίας ο ασθενής θα πρέπει να παραπέμπεται σε πιστοποιημένα Διαβητολογικά Κέντρα για περαιτέρω έλεγχο και αξιολόγηση (συνεκτίμηση φαινοτύπου, κλινικών συμπτωμάτων, εργαστηριακού ελέγχου, εμφάνισης κετοξέωσης). Επί αμφιβολίας μπορεί να διενεργηθεί δοκιμασία C-πεπτιδίου μετά από χορήγηση γλυκαγόνης».

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι οι εξετάσεις (c-πεπτίδιο με δοκιμασία γλυκαγόνης, αντισώματα αντι-GAD και/ή αντι-ΙΑ-2) ζητούνται σε ειδικές και συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι σε κάθε περίπτωση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη που εξετάζονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚεΠΑ.

Δυστυχώς, όμως, όπως έχουν καταγγείλει στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ άτομα με σακχαρώδη διαβήτη από την Κρήτη, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Καλαμάτα κ.ά, η εξέταση του c-πεπτιδίου με δοκιμασία γλυκαγόνης ζητείται από την πρώτη στιγμή και χωρίς καμία επιπλέον εξήγηση, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ελάχιστοι που έχουν αυτήν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, καθώς η συγκεκριμένη εξέταση δεν γίνεται στην ευρύτερη περιοχή διαμονής τους. Οι υπόλοιποι απλά δεν μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία, καθώς ο φάκελός τους παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι την προσκόμισή της. Επιπλέον, οι εξετάσεις των αυτοαντισωμάτων που έχουν οριστεί (αντι-GAD και/ή αντι-ΙΑ-2), ζητούνται μόνο «σε σακχαρώδη διαβήτη πρόσφατης έναρξης» (ΦΕΚ Β’ 5987, σελ. 70697) κι όχι όταν κάποιος πάσχει αρκετά χρόνια από την πάθηση.

«Κατά την άποψή μας, η απαίτηση για την προσκόμιση των παραπάνω εξετάσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν σχετίζεται τόσο με τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς αυτή αποδεικνύεται από τις υπόλοιπες ιατρικές εξετάσεις, αλλά με την έλλειψη της ενημέρωσης των γιατρών που στελεχώνουν τις επιτροπές των ΚεΠΑ, από το Υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ για τα νεότερα δεδομένα στη νομοθεσία», τονίζει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει: «Η υπάρχουσα κατάσταση ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη με το κόστος των παραπάνω εξετάσεων, οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και για τις οποίες σύσσωμη η ιατρική κοινότητα δηλώνει την αντίθεσή της, καθώς δεν αποτελούν κριτήριο για την πιστοποίηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Επιπλέον, στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας δεχόμαστε διαμαρτυρίες και καταγγελίες πασχόντων που συναντούν στις επιτροπές αχαρακτήριστες και κατακριτέες  συμπεριφορές από γιατρούς που αμφισβητούν τον τύπο του σακχαρώδη διαβήτη, κυρίως σε περιπτώσεις που έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη διάγνωση και δεν υπάρχει η έκθεση της πρώτης νοσηλείας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις γνωματεύσεις των συναδέλφων τους ιατρών, που παρακολουθούν τα άτομα αυτά, καθώς και τις ιατρικές εξετάσεις που καταθέτουν.

Κυρίες Υπουργοί,

η παρουσία του σακχαρώδη διαβήτη στη ζωή ενός ανθρώπου είναι μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία πρέπει ο πάσχων να διαχειριστεί ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας μαζί με το διαβήτη και επιπλέον να απομακρύνει τον κίνδυνο των επώδυνων επιπλοκών.

Ο νέος ΕΠΠΠΑ τροποποιήθηκε για να λύσει και όχι για να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα!

Με την παρούσα επιστολή σας καταθέτουμε τους προβληματισμούς μας για τη μη εφαρμογή του, καθώς και τις απορίες μας για τις περιπτώσεις εκείνες, όπου οι Υγειονομικές Επιτροπές, χωρίς να υπάρχει καμιά αμφιβολία για τη διάγνωση, απαιτούν τις παραπάνω εξετάσεις.

Απαιτούμε από εσάς και τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ να ενημερώσετε εγγράφως και με όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις όλους τους γιατρούς των Επιτροπών των ΚΕΠΑ με κοινοποίηση και στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ώστε να αντιμετωπιστεί η νέα αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και δημιουργεί αμέτρητα εμπόδια σε ανθρώπους που πάσχουν από μία τόσο σοβαρή χρόνια πάθηση».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...