Επιστολή με θέμα: «Επέκταση των ευεργετικών διατάξεων της παρ. 10 του άρθρου 31 του νόμου 4670/2020 σε όλους τους εργαζόμενους δικαιούχους της εφάπαξ παροχής» απέστειλε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της αναφέρει ότι στην εγκύκλιο με θέμα: «Γνωστοποίηση ρυθμίσεων του άρθρου 31 «Αντικατάσταση άρθρου 35 ν. 4387/2016» του ν. 4670/2020 (Α/43)» (Αρ. Πρ.: Φ80020/οικ. 12029/Δ16/310) που δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου 2020, δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής μετά την αντικατάσταση του σχετικού άρθρου.

Στην παράγραφο 7 της εγκυκλίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Στην παράγραφο 10 ορίζεται ότι, η εφάπαξ παροχή καταβάλλεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα: α) στους δικαιούχους που λόγω ασθένειας, χρόνιας πάθησης ή άλλης βλάβης έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, το οποίο αποδεικνύεται με γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή ΑΣΥΕ, β) στους δικαιούχους που είναι γονείς ή νόμιμοι κηδεμόνες ατόμων που έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% το οποίο αποδεικνύεται με γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή ΑΣΥΕ (…)».

«Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται εφόσον ο εργαζόμενος υπηρετεί στον Δημόσιο τομέα, όχι όμως σε περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων ή όσων προσφέρουν εξαρτημένη εργασία στον ιδιωτικό τομέα» τονίζει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει: «Αυτό συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος των παραπάνω εργαζομένων για τους οποίους δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη με αποτέλεσμα να υπάρχει διαχωρισμός και εφαρμογή διαφορετικών διατάξεων ανάλογα με το αν κάποιος εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, είτε είναι αυτοαπασχολούμενος. 

»Κύριε Υπουργέ, στα πλαίσια της ισονομίας και της ισότητας κρίνουμε αναγκαίο να επεκταθεί η πρόβλεψη της παραγράφου 10 του άρθρου 31 του νόμου 4670/2020 σε όλους τους εργαζόμενους που είναι δικαιούχοι της εφάπαξ παροχής, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και να απολαμβάνουν όλοι, ανεξαιρέτως, τις ευεργετικές διατάξεις που νομοθετούνται ανεξαρτήτως του τομέα και του χώρου εργασίας τους».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...