Επιστολή με θέμα: «Άρση, πέραν του ηλικιακού περιορισμού, και των υπολοίπων ασαφών και αντιεπιστημονικών προϋποθέσεων για την ένταξη των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου» απέστειλε στον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει για ακόμη μία φορά την αγανάκτησή της σχετικά με τη νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εξεδόθη στις 15.5.2020 και αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον νέο κορωνοϊό.

Στη νεότερη ΚΥΑ (ΦΕΚ 1856 Β’/15.5.2020) άρθηκε το ηλικιακό κριτήριο, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ωστόσο, ο αντιεπιστημονικός χαρακτηρισμός «αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης» εξακολουθεί να υφίσταται, με νέα κριτήρια, τα οποία αντιβαίνουν στις διεθνείς και ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Συγκεκριμένα, στη νέα ΚΥΑ αναφέρεται ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν: «1.5.Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Ιδίως ως προς τα άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ως ενδεικτικές τιμές λαμβάνονται οι ακόλουθες: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: >8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.».

Τι σημαίνει «ενδεικτικές τιμές»; Εάν ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη έχει γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 7,9% δεν κινδυνεύει; Ή αυτό επαφίεται στη γνώμη του θεράποντα ιατρού του, ή ίσως, και του προϊσταμένου του για το αν ανήκει ή όχι σε ομάδα υψηλού κινδύνου; Τι σημαίνει ο όρος «ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία» και ποιος είναι υπεύθυνος για να την ορίσει; Ο θεράπων ιατρός, ο ιατρός εργασίας, ο προϊστάμενος ή κάποιος άλλος;

Όπως, λοιπόν, γίνεται φανερό, η διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου δημιουργεί σωρεία προβλημάτων, ειδικά με τη χρήση των όρων «ενδεικτικές τιμές» αλλά και «ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία», καθώς ο όρος «ενδεικτικές τιμές» δεν αποσαφηνίζεται και δημιουργεί ήδη ανησυχίες σε θεράποντες ιατρούς οι οποίοι θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν. Από την άλλη, ο όρος «ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία» είναι αντιεπιστημονικός διότι, οι μικρο και μακρο-αγγειακές επιπλοκές στον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι συγκεκριμένες με συγκεκριμένα κλινικά χαρακτηριστικά και παγκοσμίως επιστημονικά δεν υπάρχουν άλλα είδη επιπλοκών με ή χωρίς συμπτώματα ισάξιας βαρύτητας.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ΚΥΑ θα ισχύσει και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία, όπως και το υπουργείο Παιδείας. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ποιος γονιός θα «επιτρέψει» η γλυκοζυλιωμένη του παιδιού του να είναι πάνω από 8.0% ή ο Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος τις τελευταίες 7 ημέρες να είναι άνω των 200 mg/dL, τη στιγμή που οι παραπάνω δείκτες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απουσίες του παιδιού του στο σχολείο.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η, σχεδόν παντελής, απουσία προστασίας των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κάτι που θα έχει ολέθρια αποτελέσματα, όχι μόνο για τους ίδιους τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, αλλά και για το ίδιο το Σύστημα Υγείας.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ζητά άμεσα την τροποποίηση της πρόσφατης ΚΥΑ με ΦΕΚ 1856 Β’/15.5.2020 και την προστασία όλων των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξαρτήτως γλυκαιμικής ρύθμισης, αλλά και των οικογενειών τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζομένους, όπου είναι δυνατόν, να παρέχουν εργασία από το σπίτι μέσω τηλε-εργασίας και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, εναλλακτικά να παρέχεται το δικαίωμα της ειδικής άδειας για την προστασία της υγείας τους.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επαναλαμβάνει και αιτείται για τη διευκόλυνση των πασχόντων και προκειμένου να τους δοθούν οι ανωτέρω δυνατότητες, να καταθέτουν γνωμάτευση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, στην οποία θα αναγράφεται η πάθησή τους, και ελλείψει αυτής, να κατατίθεται γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού τους.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...