Επιστολή με θέμα: «Καμία προστασία για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, έναντι του Covid 19» απέστειλε στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Με την επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της σχετικά με την απουσία κάθε είδους προστασίας μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη έναντι της νόσου Covid 19.

Συγκεκριμένα, στην υπ’ Αριθμ. 52840/ΓΔ4 Απόφαση του υπουργείου με θέμα: «Ρύθμιση απουσιών μαθητών/τριών διδακτικού έτους 2019-2020» (ΦΕΚ 1765 Β’/8.5.2020), αναφέρεται ότι: «Οι απουσίες των μαθητών/τριών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, τη Δευτέρα 11η Μαΐου 2020 για την Γ΄ Λυκείου και τη Δευτέρα 18η Μαΐου 2020 για τα Γυμνάσια και την Α΄ και Β΄ Λυκείου, δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας τους, ή οι ίδιοι/ες εάν είναι ενήλικοι/ες, υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, ότι ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 64) και την υπ΄αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/315/ οικ.8030/18.3.2020 κοινή απόφαση Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών (ΦΕΚ Β΄928), ή σε τυχόν μεταγενέστερο της παρούσας απόφασης, νόμο ή υπουργική απόφαση, ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί».

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με ΦΕΚ 928 Β’/18.3.2020 έχει καταργηθεί και αντικαταστάθηκε στις 11.5.2020 με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με ΦΕΚ 1800 Β’, σύμφωνα με την οποία παρέχεται προστασία μόνο σε ανθρώπους άνω των 45 ετών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, εφόσον αυτοί είναι «αρρύθμιστοι», εμφανίζουν δηλαδή «HbA1c του τελευταίου 3μήνου: 8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές».

Βάσει της συγκεκριμένης ΚΥΑ, για τους μαθητές δεν υπάρχει καμία προστασία. Η ίδια διάταξη ισχύει φυσικά και για φοιτητές ή εκπαιδευτικούς κάτω των 45 ετών, παρόλο που τα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι όλοι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως ηλικίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από τον νέο κορωνοϊό και σοβαρότερης εκδήλωσης των συμπτωμάτων εξαιτίας αυτού.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία μάλιστα σε επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς ήδη από τις 19.3.2020 σημείωνε χαρακτηριστικά ότι: «Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας. Με άλλα λόγια, ο διαβήτης είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για νόσηση. Αυτό είναι σύμφωνο και με την τελευταία ανακοίνωση της «Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη» (International Diabetes Federation – IDF) η οποία κατατάσσει τα άτομα με διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον COVID-19, χωρίς διαχωρισμούς. Αλλά και το Αμερικανικό CDC και το Ευρωπαϊκό ECDC εντάσσουν τα άτομα με διαβήτη στον πληθυσμό που κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά από COVID-19 ανεξαρτήτως επιπέδου γλυκαιμικής ρύθμισης. Ο λόγος είναι ότι ο διαβήτης αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και περιορίζει την επάρκειά του για αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού. Στις λοιμώξεις, τα άτομα με διαβήτη πάντα απορρυθμίζονται, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ρύθμισης που είχαν πριν αρρωστήσουν, και απαιτούνται ειδικοί και προσεκτικοί χειρισμοί στη θεραπευτική τους διαχείριση».

Ενώ σε ό,τι αφορά τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στην ίδια επιστολή ανέφερε ότι: «Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο κίνδυνος στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, για δυο λόγους: (Α) Ο τύπος αυτός του διαβήτη οφείλεται ακριβώς σε κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. (Β) Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία με συχνές και μη ελεγχόμενες υπογλυκαιμίες και υπεργλυκαιμίες. Στηρίζονται αποκλειστικά στην εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης με αποτέλεσμα, σε ενδεχόμενη νόσηση, να απορρυθμίζονται εύκολα και να οδηγούνται σε κέτωση, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή αν εξελιχθεί».

«Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα και με την επίγνωση των σοβαρών κινδύνων που διατρέχουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως ηλικίας, εάν εκτεθούν στον Covid 19, ζητάμε, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των ιδίων και των οικογενειών τους, οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη να παραμείνουν στο σπίτι και οι μεν μαθητές και φοιτητές να παρακολουθούν εξ αποστάσεως το μάθημα, ενώ οι εκπαιδευτικοί να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως» αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Κυρίες Υπουργοί, οι συγκυρίες που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλους εμάς, που ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες, και απαιτούν κοινωνική ευαισθησία και ξεχωριστή αντιμετώπιση, προκειμένου να προσπεράσουμε με ασφάλεια την πανδημία, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία και τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά για τη ζωή μας. 

»Η υγεία και η προστασία των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Πολιτείας, η οποία οφείλει, στην παρούσα φάση, να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα, που αναίτια έχουν δημιουργηθεί στον χώρο μας, με την άστοχη κατηγοριοποίηση του Σακχαρώδη Διαβήτη βάσει της γλυκαιμικής ρύθμισης και βάσει ηλικιακού κριτηρίου. 

»Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπόψη σας τις επισημάνσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και θα πράξετε άμεσα τα δέοντα για την ασφάλεια και την προστασία μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...