Επιστολή με θέμα: «Άρση της νέας απαράδεκτης ΚΥΑ με ΦΕΚ 1800 Β’/11.5.2020 και λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία όλων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη» απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και στον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε εκφράσει εξ’ αρχής και κατ’ επανάληψη, έως και σήμερα στο υπουργείο Υγείας τις διαμαρτυρίες και την αντίθεσή της για την ΚΥΑ με ΦΕΚ 928 Β’/18.3.2020 και για τα αντιεπιστημονικά κριτήρια με τα οποία καθορίστηκε η ένταξη των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που χρήζουν άμεσης προστασίας έναντι του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα ΚΥΑ και με κριτήριο τη γλυκαιμική ρύθμιση, στις ευπαθείς ομάδες εντάχθηκαν μόνο οι πάσχοντες με «αρρύθμιστο» Διαβήτη, οι οποίοι και έτυχαν της σχετικής εύνοιας της νομοθετικής διάταξης. Ένας άστοχος διαχωρισμός των πασχόντων, χωρίς τεκμηρίωση, που αγνοεί τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, απέναντι στον επικίνδυνο και απειλητικό ιό, είναι ένας χωρίς διακρίσεις και άτοπους διαχωρισμούς!

Την αντιεπιστημονικότητα της παραπάνω ΚΥΑ είχε επιπλέον επισημάνει με παρέμβασή της στο υπουργείο και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), η επίσημα αναγνωρισμένη επιστημονική εταιρεία στη χώρα μας, που άπτεται του Σακχαρώδη Διαβήτη και πλαισιώνεται από εξειδικευμένους και διακεκριμένους επιστήμονες.

Δυστυχώς, όμως, το υπουργείο Υγείας, εφαρμόζοντας την τακτική του «μη ορατού» και αγνοώντας τόσο εμάς που εκπροσωπούμε την πλειοψηφία των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα, όσο και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, προχώρησε στην τροποποίηση της προαναφερόμενης ΚΥΑ στις 11.5.2020 (ΦΕΚ 1800 Β’) συγκεκριμενοποιώντας την προηγούμενη και τον όρο «αρρύθμιστος» Διαβήτης και προσθέτοντας, παράλληλα, νέους περιορισμούς!

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον νέο κορωνοϊό εντάσσονται, πλέον, μόνο οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που είναι άνω των 45 ετών και έχουν «αρρύθμιστο Σακχαρώδη Διαβήτη», που, όπως ορίστηκε αυθαίρετα από το Υπουργείο, αφορά όσους έχουν «HbA1c του τελευταίου 3μήνου: 8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές».

«Οι συλλογισμοί που οδηγούν σε τέτοιες, εκ του προχείρου, αποφάσεις, μας δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό!», τονίζει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει: «Οι συγκυρίες που βιώνουμε και πιθανόν θα βιώσουμε και στο προσεχές μέλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης εν προκειμένω και απαιτούν αυξημένη προσοχή και λήψη άμεσων μέτρων που θα προστατέψουν όλους, ανεξαιρέτως, τους πάσχοντες, που απειλούνται ιδιαίτερα και το γεγονός αυτό το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία της πανδημίας.

»Σας υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά τις θέσεις της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας επί του θέματος, η οποία σε επιστολή της ήδη από τις 19.3.2020, επεσήμανε ότι: «Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας. Με άλλα λόγια, ο διαβήτης είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για νόσηση. Αυτό είναι σύμφωνο και με την τελευταία ανακοίνωση της «Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη» (International Diabetes Federation – IDF) η οποία κατατάσσει τα άτομα με διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον COVID-19, χωρίς διαχωρισμούς. Αλλά και το Αμερικανικό CDC και το Ευρωπαϊκό ECDC εντάσσουν τα άτομα με διαβήτη στον πληθυσμό που κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά από COVID-19 ανεξαρτήτως επιπέδου γλυκαιμικής ρύθμισης. Ο λόγος είναι ότι ο διαβήτης αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και περιορίζει την επάρκειά του για αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού. Στις λοιμώξεις, τα άτομα με διαβήτη πάντα απορρυθμίζονται, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ρύθμισης που είχαν πριν αρρωστήσουν, και απαιτούνται ειδικοί και προσεκτικοί χειρισμοί στη θεραπευτική τους διαχείριση».

»Επιπλέον η ΕΔΕ στην επιστολή της, σχετικά με την τεκμηρίωση της καλής ή κακής ρύθμισης, ανέφερε τα εξής: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να τεκμηριωθεί η καλή ή κακή ρύθμιση του διαβήτη. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η οποία χρησιμοποιείται κατά κανόνα, είναι μέσος όρος γλυκαιμίας τους προηγούμενους 2-3 μήνες και συχνά αδυνατεί να αποκαλύψει την πραγματικότητα (συνεχείς υπεργλυκαιμίες και υπογλυκαιμίες δίνουν φυσιολογικές τιμές γλυκοζυλιωμένης, ενώ η ρύθμιση μπορεί να είναι κάκιστη). Οι μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα γίνονται σε κάποιες ώρες της ημέρας και δεν μπορούν να αποτυπώσουν μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα της ρύθμισης αν είναι καλή ή κακή».

»Παράλληλα, για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στην επιστολή της τόνιζε τα εξής: «Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο κίνδυνος στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, για δυο λόγους: (Α) Ο τύπος αυτός του διαβήτη οφείλεται ακριβώς σε κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. (Β) Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία με συχνές και μη ελεγχόμενες υπογλυκαιμίες και υπεργλυκαιμίες. Στηρίζονται αποκλειστικά στην εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης με αποτέλεσμα, σε ενδεχόμενη νόσηση, να απορρυθμίζονται εύκολα και να οδηγούνται σε κέτωση, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή αν εξελιχθεί. Τονίζεται ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να παρατηρηθεί και σε ασθενείς με επαρκή γλυκαιμική ρύθμιση και επομένως η προφύλαξή τους στον χώρο εργασίας είναι επιτακτική, με όλους τους δυνατούς τρόπους».

»Όλα τα παραπάνω σας τα έχουμε γνωστοποιήσει με επαναλαμβανόμενες επιστολές μας, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και μέσα από αυτές έχουμε επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, προκειμένου να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας χωρίς ημίμετρα και διαχωρισμούς που εκπλήσσουν τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο και όλους εμάς!

»Παρά ταύτα και εντελώς αυθαίρετα, χωρίς να αξιολογήσετε τα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά δεδομένα, υιοθετήσατε αποφάσεις και θεσπίσατε διατάξεις, που εξέθεσαν πραγματικά σε κίνδυνο όλους τους πάσχοντες από Διαβήτη.

»Με την ίδια εμμονή θα λέγαμε και με την ίδια απαξίωση αρνείστε να δεχτείτε και τις επιστημονικές απόψεις της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο πρόεδρος της οποίας προΐσταται, ως διακεκριμένος επιστήμονας, και συμμετέχει σε Ομάδες Εργασίας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη του υπουργείου Υγείας.

»Τελικά αναρωτιόμαστε με έντονο προβληματισμό ποιος είναι τελικά ο λόγος ύπαρξης όλων αυτών των Ομάδων Εργασίας, όταν οι απόψεις τους σε τόσο σοβαρά θέματα δε γίνονται αποδεκτές και νομοθετούνται, από πλευράς Υπουργείου, τόσο άτοπες, αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες αποφάσεις για την υγεία και τη ζωή των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

»Αλήθεια, κύριοι Υπουργοί, πιστεύετε πως ο κίνδυνος στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη έναντι του Covid 19, είναι υπαρκτός μόνο σε ηλικίες άνω των 45 ετών; Οι πάσχοντες με χαμηλότερη της προσδιορισθείσης τιμής της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κινδυνεύουν λιγότερο; Κινδυνεύουν μόνο όσοι έχουν μέσο όρο γλυκόζης μεγαλύτερο του 200, τις τελευταίες 7 ημέρες; 

»Είστε, αλήθεια, έτοιμοι μετά από αυτές τις αποφάσεις σας να αναλάβετε την ευθύνη για τις συνέπειές τους σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή τους;

»Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, σας κρούει για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου και σε μία ακόμη απεγνωσμένη προσπάθειά της ζητεί και απαιτεί την τροποποίηση της πρόσφατης ΚΥΑ και την ένταξη όλων των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον νέο κορωνοϊό χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς και ανεξαρτήτως γλυκαιμικής ρύθμισης, ώστε να μη βρεθούμε για ακόμη μία φορά όλοι εμείς οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη θέση του θύματος αυτής της υγειονομικής κρίσης λόγω της ανεπαρκούς προστασίας μας από την Πολιτεία.

»Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε εκ νέου την άμεση τροποποίηση της πρόσφατης ΚΥΑ με ΦΕΚ 1800 Β’/11.5.2020 και την παραμονή στο σπίτι των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και όσων φροντίζουν ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτούς, όπου είναι δυνατόν, να παρέχουν εργασία από το σπίτι μέσω τηλε-εργασίας και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, εναλλακτικά να παρέχεται το δικαίωμα της ειδικής άδειας για την προστασία της υγείας τους.

»Πρόταση μας είναι, προκειμένου να δοθούν οι ανωτέρω δυνατότητες στους εργαζόμενους, οι πάσχοντες να καταθέτουν γνωμάτευση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, στην οποία θα αναγράφεται η πάθησή τους, και ελλείψει αυτής, να κατατίθεται από τους εργαζόμενους γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού τους.

»Κύριοι Υπουργοί, όπως ήδη έχετε τονίσει, προτεραιότητά σας είναι η προστασία των περισσότερο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στις οποίες ανήκουν και οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Αναμένουμε λοιπόν από εσάς να κάνετε πράξη τη δέσμευσή σας αυτή και να σταματήσετε να μας αγνοείτε λες και είμαστε «αόρατοι» για εσάς, προωθώντας άμεσα μέτρα προστασίας. 

»Η υγεία είναι αγαθό που δεν διαπραγματεύεται και εμείς θα είμαστε εδώ για να το υπερασπιζόμαστε και να το διεκδικούμε!».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...