Επιστολή με θέμα: «Λήψη άμεσων προστατευτικών μέτρων για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, έναντι του Covid 19» απέστειλε στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων από τις 11 Μαΐου η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά από την υπουργό Παιδείας να ληφθούν άμεσα προστατευτικά μέτρα, έναντι του Covid 19, για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως είναι και ο Σακχαρώδης Διαβήτης.

Οι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, προκειμένου να μην εκτεθούν στον κίνδυνο του νέου κορωνοϊού, με άμεση απόφαση της Πολιτείας, παρέμειναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα στο σπίτι, με σκοπό την προστασία τους και την αποφυγή δυσάρεστων και επικίνδυνων καταστάσεων για την υγεία τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας στη συνέντευξη Τύπου, στις 29 Απριλίου, για τους μεν εκπαιδευτικούς ανέφερε ότι θα δοθεί «ιδιαίτερη μέριμνα (άδεια) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, όπως έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ», όπου οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «αρρύθμιστους» και «ρυθμισμένους».

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση πρόσβαση στον ευεργετικό νόμο έχουν μόνο οι «αρρύθμιστοι» πάσχοντες από Διαβήτη. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή της για την αντιεπιστημονικότητα του διαχωρισμού των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, με κριτήριο τη ρύθμισή τους και την άποψη αυτή τεκμηρίωσε επιστημονικά και υποστήριξε με υπευθυνότητα και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ).

Το υπουργείο Υγείας με εγκυκλίους του από τις 9/3/2020 κατέταξε τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, χωρίς ηλικιακό κριτήριο, στις ευπαθείς ομάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εγκύκλιο με θέμα: «Συστάσεις για την προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 καθώς και των μαθητών» (Αρ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 16392/9.3.2020), στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 αποτελούν άνθρωποι με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή.».

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό» (Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/12.3.2020), «ως ευπαθείς ομάδες για την εφαρμογή των ανωτέρω ορίζονται τα άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη) και όσους τελούν σε ανοσοκαταστολή». Στους ανωτέρω εργαζομένους δίνεται η δυνατότητα, βάσει της εγκυκλίου, στην περίπτωση που είναι τοποθετημένοι σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, να τοποθετούνται εκτάκτως σε υπηρεσίες back office ή να απουσιάζουν με τις πάγιες προβλεπόμενες ισχύουσες άδειες (κανονική, αναρρωτική κλπ), ενώ με την με Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.69/110/οικ.8189/20.3.2020 εγκύκλιο του υπουργείου, δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας.

Αλλά και οι συστάσεις των ειδικών, όπως του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν η παραμονή στο σπίτι των ευπαθών ομάδων, στους οποίους ανήκουν: «Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν πρόβλημα υγείας, οι άνθρωποι που έχουν χρόνια νοσήματα, εδώ τονίζω τα καρδιαγγειακά, τα χρόνια αναπνευστικά, τον διαβήτη και άλλες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές έχουν εξειδικευτεί από την ομάδα εμπειρογνωμόνων και από τον ΕΟΔΥ» (Ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κ. Τσιόδρα στις 9/3/2020 και 12/3/2020). Σύμφωνα μάλιστα με την ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα στις 24/4/2020, ο διαβήτης συγκαταλέγεται στις κατηγορίες ασθενών που έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ποσοστό 14,8%.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους μαθητές, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι δίνεται η «δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί)» και τα παιδιά αυτά θα έχουν τη δυνατότητα για «ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως». Τι θα συμβεί, όμως, με τους μαθητές που οι ίδιοι πάσχουν από μία σοβαρή χρόνια πάθηση, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα και με την επίγνωση των σοβαρών κινδύνων που διατρέχουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, εάν εκτεθούν στον Covid 19, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά από το υπουργείο, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των ιδίων και των οικογενειών τους, οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη να παραμείνουν στο σπίτι και οι μεν μαθητές και φοιτητές να παρακολουθούν εξ αποστάσεως το μάθημα και για τους εκπαιδευτικούς να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως.

«Οι συγκυρίες που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλους εμάς, που ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες, και απαιτούν κοινωνική ευαισθησία και ξεχωριστή αντιμετώπιση, προκειμένου να προσπεράσουμε με ασφάλεια την πανδημία, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία και τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά για τη ζωή μας.

»Η υγεία και η προστασία των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Πολιτείας, η οποία οφείλει, στην παρούσα φάση, να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα, που αναίτια έχουν δημιουργηθεί στον χώρο μας, με την άστοχη κατηγοριοποίηση του Σακχαρώδη Διαβήτη», καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...