Επιστολή με θέμα: «Καμία μέριμνα από πλευράς Πολιτείας για εργαζομένους και ανασφάλιστους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη!» απέστειλε στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επανέρχεται για ακόμη μία φορά σε δύο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν όλους τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και τις οικογένειές τους, καθώς δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο τόσο για τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, όσο και για την τροποποίηση της ΚΥΑ, η οποία χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση κατηγοριοποιεί τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σε «αρρύθμιστους» και «ρυθμισμένους».

Η αντιεπιστημονική αυτή κατηγοριοποίηση, έναντι του Covid 19, στην οποία έχει ταχθεί απέναντι και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, καταρρίπτοντας τους επιστημονικά αβάσιμους, σε παγκόσμιο επίπεδο, χαρακτηρισμούς «αρρύθμιστος» και «ρυθμισμένος» Διαβήτης, έχει προκαλέσει σύγχυση και πλήθος προβλημάτων στον εργασιακό χώρο των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και κατ’ επέκταση μεγάλη αναστάτωση στην καθημερινότητα και τη ζωή τους.

Επιπλέον μεγιστοποίησε τον φόβο και την αγωνία για την υγεία τους, όπως και την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα σχετικά με την εργασία τους, καθώς μέχρι τη στιγμή της έκδοσης της συγκεκριμένης ΚΥΑ, ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες και προστατεύονταν από τη νομοθεσία.

Ενδεικτικά και για την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, προκειμένου να κατανοήσουν τη μεγάλη σύγχυση που έχει προκαλέσει η καθ’ όλα απαράδεκτη ΚΥΑ, περί «αρρύθμιστου» Διαβήτη, αλλά και την άγνοια που επικρατεί γενικότερα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει πως, σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων εργοδοτών, «ρυθμισμένος» είναι αυτός που γνωρίζει ότι πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη και «αρρύθμιστος» αυτός που δεν το γνωρίζει!

«Σε αυτήν την επικίνδυνη άγνοια είναι εκτεθειμένοι πολλοί από τους συμπάσχοντές μας, οι οποίοι, επιπλέον, καλούνται στις παρούσες επικίνδυνες συγκυρίες να προσκομίσουν πρόσφατες εξετάσεις σακχάρου ή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης καθώς και ιατρικές γνωματεύσεις από τον θεράποντα γιατρό τους, προκειμένου να αποδείξουν τον «αρρύθμιστο» Διαβήτη τους για να προστατευτούν από τον φονικό ιό!» τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της.

Και προσθέτει: «Είναι εντελώς παράλογο και κυρίως επικίνδυνο, στις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στη χώρα, τις ημέρες που όλοι «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη να αναγκάζονται, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, να πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις και να εκθέτουν εαυτούς σε κίνδυνο!

»Θεωρούμε απαράδεκτη τη συγκεκριμένη τακτική και επαναλαμβάνουμε πως ο χαρακτηρισμός «αρρύθμιστος» Σακχαρώδης Διαβήτης, καθώς και η κατηγοριοποίησή του με κριτήριο τη ρύθμισή του, προκειμένου να ενταχθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου ο κάθε πάσχων, δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή και ελλοχεύει κινδύνους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο πλέον αρμόδιος επιστημονικός φορέας στη χώρα μας, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στις επιστολές της που σας έχει αποστείλει.

»Επιπλέον, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους ανασφάλιστους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σχετικά με τη χορήγηση αναλωσίμων υγειονομικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τα οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι αναγκασμένοι να προμηθεύονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, που αποτελούν χώρους με ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο.

»Το υπουργείο θα πρέπει άμεσα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης των αναλωσίμων υλικών στους ανασφάλιστους από όλους τους ιατρούς, είτε υπηρετούν στον δημόσιο τομέα, είτε είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, και οι συνταγές αυτές να εκτελούνται από τα ιδιωτικά, συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, φαρμακεία της γειτονιάς τους, ώστε να αποφεύγεται η όποια μετακίνησή τους και συνεπώς η έκθεσή τους στον νέο κορωνοϊό.

»Σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, είναι αναγκαίο η Πολιτεία να προστατεύσει με κάθε τρόπο όλους τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι και οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξάρτητα αν είναι εργαζόμενοι ή όχι, αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...