Επιστολή με θέμα: «Τροποποίηση του αντιεπιστημονικού όρου «αρρύθμιστος» Σακχαρώδης Διαβήτης της ΚΥΑ με ΦΕΚ 928 Β’/18.03.2020 ως κριτήριο ένταξης στις ευπαθείς ομάδες» απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Βασίλειο Κικίλια, τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλειο Κοντοζαμάνη, τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και οι οικογένειές τους έχουν τρομοκρατηθεί και πανικοβληθεί μετά την έκδοση της ΚΥΑ με ΦΕΚ 928 Β’/18.03.2020, η οποία έθεσε τον αντιεπιστημονικό όρο «αρρύθμιστος» Σακχαρώδης Διαβήτης για την ένταξη στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη να αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμη και στην πρώτη γραμμή (εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ), αφού με μόνη απόδειξη τα αποτελέσματα εξετάσεων σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης χαρακτηρίζονται, στις πλείστες των περιπτώσεων, ως «ρυθμισμένοι» και, σύμφωνα με την ΚΥΑ, δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά αντιμετωπίζονται ως απόλυτα «υγιείς», ισότιμοι με τους υπόλοιπους ανθρώπους, που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, απέναντι στον κίνδυνο του κορωνοϊού!

«Προτεραιότητα της Πολιτείας σε αυτήν τη σοβαρή υγειονομική κρίση που βιώνουμε, θα έπρεπε να είναι η προστασία των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας, που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, και των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι επιβαρυμένο και πολλές φορές ανεπαρκές στην αντιμετώπιση ακόμη και μίας απλής ίωσης, η οποία όχι μόνο μπορεί να απορρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου, αλλά και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Αυτός είναι και ο λόγος που στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξαρτήτως ηλικίας συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο» τονίζει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Το δίκαιο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για λήψη μέτρων προστασίας των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους και την αντιεπιστημονικότητα του όρου «αρρύθμιστος» για την ένταξη ή μη στις ευπαθείς ομάδες υποστηρίζει και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), η οποία σας έχει καταθέσει τις επιστημονικές θέσεις της. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΔΕ: «ο Διαβήτης είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για νόσηση. Αυτό είναι σύμφωνο και με την τελευταία ανακοίνωση της «Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη» (International Diabetes Federation – IDF) η οποία κατατάσσει τα άτομα με Διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον COVID-19, χωρίς διαχωρισμούς. Αλλά και το Αμερικανικό CDC και το Ευρωπαϊκό ECDC εντάσσουν τα άτομα με Διαβήτη στον πληθυσμό που κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά από COVID-19 ανεξαρτήτως επιπέδου γλυκαιμικής ρύθμισης. Ο λόγος είναι ότι ο διαβήτης αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, και περιορίζει την επάρκειά του για αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού». Και συνεχίζει: «Η έννοια της «ρύθμισης» του Διαβήτη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντική και είναι πρακτικά αδύνατον να τεκμηριωθεί με απλούς και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικούς τρόπους, οι οποίοι όμως ζητούνται πλέον σωρηδόν στις δημόσιες υπηρεσίες (όπως προσκόμιση μέτρησης σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης)».

»Επιπλέον, το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υποστηρίχθηκε και από τον τριτοβάθμιο φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, την Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η οποία και η ίδια ζητά την προστασία όλων των ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, και των οικογενειών τους, σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε, ώστε να μην καταστούν θύματα οι πιο ευάλωτες αυτές ομάδες του πληθυσμού εξαιτίας της έλλειψης προστατευτικών  μέτρων έναντι κορωνοϊού.

»Παράλληλα, την αγωνία και την αγανάκτηση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη που εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σας έχει ήδη μεταφέρει για ακόμη μία φορά και ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (ΣΥΔΑ), μέλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί συνεχίζουν να δουλεύουν ακόμη και στην πρώτη γραμμή ή έρχονται αντιμέτωποι με εκφοβισμούς και αυθαίρετες συμπεριφορές από μέρους των προϊσταμένων τους/εργοδοτών για την επόμενη ημέρα, μετά  την κρίση του κορωνοϊού.

»Δυστυχώς, όμως, απ’ ότι έχει φανεί μέχρι στιγμής, η φωνή μας, των ανθρώπων που πάσχουν, αλλά και των επιστημονικών φορέων, δεν έχει εισακουστεί. Όλοι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη και οι οικογένειές τους αυτήν τη στιγμή αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται από την ίδια την Πολιτεία ως πολίτες τρίτης κατηγορίας, αν και διεθνείς φορείς, όπως η Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, εντάσσουν τον Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και ελληνικές επιστημονικές εταιρείες, όπως η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία σας επισημαίνουν την αντιεπιστημονικότητα του διαχωρισμού των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη σε «ρυθμισμένους», που, σύμφωνα με την ΚΥΑ, δε δικαιούνται προστασίας, και σε «αρρύθμιστους», που δικαιούνται  προστασίας.

»Είναι έτοιμη η Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη της υγείας τόσων εργαζομένων – πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη; Είναι δυνατόν ένα Σύστημα Υγείας να αγνοεί την κραυγή αγωνίας των ίδιων των πασχόντων αλλά την επιστημονική άποψη των ιατρών τους που εκπροσωπούνται από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία;

»Απαιτούμε την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ με ΦΕΚ 928 Β’/18.03.2020 και την αντικατάσταση του αντιεπιστημονικού όρου «αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης» με τον όρο «Σακχαρώδης Διαβήτης». Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένας και δεν μπορεί, έναντι του κορωνοϊού, να κατηγοριοποιείται με κανένα κριτήριο! 

»Η οποιαδήποτε κατηγοριοποίησή του ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τους πάσχοντες, τους οποίους οφείλετε να προστατέψετε, λαμβάνοντας μέτρα που θα βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις και μόνο και θα έχουν επίκεντρο τον πάσχοντα και τη διασφάλιση της υγείας του. 

»Οι ώρες που ζούμε όλοι μας είναι κρίσιμες και απαιτείται ατομική και κοινωνική ευθύνη για να διαχειριστούμε όλοι τις απρόσμενες δυσκολίες και ιδιαίτερα εμείς, οι χρόνια πάσχοντες. 

»Είναι ώρες ευθύνης και αναμένουμε να πράξετε άμεσα τα δέοντα…».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...