Επιστολή με θέμα: «Αυξάνονται καθημερινά τα προβλήματα που συναντούν οι εργαζόμενοι – πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη εξαιτίας της ΚΥΑ περί «αρρύθμιστου Σακχαρώδη Διαβήτη» απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα σχετικά με τα προβλήματα που συναντούν οι εργαζόμενοι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία ενέταξε μόνο τον «αρρύθμιστο» Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενδεικτικά αναφέρει την περίπτωση ενός εργαζομένου που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη, που δεν είναι και η μοναδική, από τον οποίο ο ιατρός εργασίας της Υπηρεσίας του ζητά να καταθέσει νέα πρόσφατη εξέταση σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης ή όχι άδειας και παραμονής του εργαζομένου στο σπίτι, σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ που αφορά μόνο όσους έχουν αρρύθμιστο Σακχαρώδη Διαβήτη.

«Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε ιατρός εργασίας να ζητά τις συγκεκριμένες εξετάσεις για να διαπιστώσει αν είναι ή όχι ρυθμισμένο ένα άτομο που πάσχει από Διαβήτη, και επομένως να λάβει ή όχι την ειδική άδεια. Για ποιο λόγο δεν ζητείται η γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού, ο οποίος παρακολουθεί τον συγκεκριμένο ασθενή και γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του;» διερωτάται στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Όπως ανέφερε στην επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, «η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η οποία χρησιμοποιείται κατά κανόνα, είναι μέσος όρος γλυκαιμίας τους προηγούμενους 2-3 μήνες και συχνά αδυνατεί να αποκαλύψει την πραγματικότητα (συνεχείς υπεργλυκαιμίες και υπογλυκαιμίες δίνουν φυσιολογικές τιμές γλυκοζυλιωμένης, ενώ η ρύθμιση μπορεί να είναι κάκιστη). Οι μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα γίνονται σε κάποιες ώρες της ημέρας και δεν μπορούν να αποτυπώσουν μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα της ρύθμισης αν είναι καλή ή κακή.».

»Θεωρούμε απαράδεκτη τη συγκεκριμένη τακτική και επαναλαμβάνουμε πως ο χαρακτηρισμός «αρρύθμιστος» Σακχαρώδης Διαβήτης, καθώς και η κατηγοριοποίησή του με κριτήριο τη ρύθμισή του, προκειμένου να ενταχθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου ο κάθε πάσχων, δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή και ελλοχεύει κινδύνους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο πλέον αρμόδιος επιστημονικός φορέας στη χώρα μας, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στην επιστολή της στον Υπουργό Υγείας.

»Παράλληλα, θεωρούμε ότι είναι εντελώς παράλογο και κυρίως επικίνδυνο να στέλνουν οι εργοδότες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, στις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στη χώρα, τις ημέρες που όλοι «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» να πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς πραγματικό λόγο και να εκθέτουν  εαυτούς σε κίνδυνο!

»Μας προξενεί πραγματική κατάπληξη το γεγονός ότι οι διαδικασίες αυτές απαιτούνται από τους χρόνια πάσχοντες, στη συγκεκριμένη στιγμή, από επιστήμονες, οι οποίοι θα έπρεπε να φροντίζουν για την προστασία τους και όχι για την έκθεσή τους σε κίνδυνο!

»Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, όπως επίσης και την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν την εξέταση από την ειδική επιτροπή του αιτήματος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την τροποποίηση της προαναφερόμενης ΚΥΑ και την ένταξη του Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κάτι για το οποίο συμφωνεί και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, η οποία επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η «Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία», σε συμφωνία με τους διεθνείς Επιστημονικούς Οργανισμούς (IDF και CDC), προτείνει την ένταξη όλων των ατόμων με διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες για λοίμωξη από COVID-19 ανεξαρτήτως επιπέδου γλυκαιμικής ρύθμισης.».

»Οι καταγγελίες που φτάνουν σε εμάς καθημερινά είναι αρκετές και απαιτούν άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και ανάκληση της αντιεπιστημονικής ΚΥΑ, που ισχύει επιλεκτικά για  συγκεκριμένους πάσχοντες, με κριτήρια που εφεύρε η Πολιτεία και στερούνται κάθε επιστημονικού υπόβαθρου.

»Οι ώρες που ζούμε όλοι μας είναι κρίσιμες και απαιτείται ατομική και κοινωνική ευθύνη για να διαχειριστούμε όλοι τις απρόσμενες δυσκολίες και ιδιαίτερα εμείς, οι χρόνια πάσχοντες.

»Είναι ώρες ευθύνης και αναμένουμε τα πράξετε άμεσα τα δέοντα…

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ήδη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμπεριλάβει τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες, όπως, για παράδειγμα, η Κύπρος.».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...