Επιστολή με θέμα: «Λήψη άμεσων μέτρων για τη χορήγηση αναλωσίμων υλικών σε ανασφάλιστους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη» απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Βασίλειο Κικίλια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η πανδημία του COVID-19 απαιτεί την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει ότι αυτό αφορά ειδικά την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε φαρμακευτικό και αναλώσιμο υγειονομικό και ιατροτεχνολογικό υλικό που στην περίπτωση του Διαβήτη είναι ισάξιο με τη φαρμακευτική αγωγή.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 20.3.2020 (ΦΕΚ 68 Α’), στα άρθρα 36 και 49 θεσπίστηκε η δυνατότητα της άυλης συνταγογράφησης και της επανέκδοσης μηνιαίων ή επαναλαμβανόμενων συνταγών χρονίως πασχόντων αντίστοιχα.

Δυστυχώς, όμως, η δυνατότητα αυτή αναφορικά με την έκδοση συνταγών αναλώσιμου ή ιατροτεχνολογικού υλικού (ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες, σκαριφιστήρες, αναλώσιμα αντλίας) αφορά μόνο τους ασφαλισμένους που εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ ή από άλλα ασφαλιστικά ταμεία, και δεν αφορά τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, μία ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού.

Όλα τα παραπάνω έχουν μεγαλώσει, δικαιολογημένα, την ήδη αυξημένη ανησυχία των ανθρώπων αυτών που μοναδική τους διέξοδο για την προμήθεια των αναλωσίμων υλικών που είναι απαραίτητα για τον αυτοέλεγχο της πάθησής τους και συνεπώς τη διατήρηση της υγείας τους, αποτελούν τα φαρμακεία των Νοσοκομείων, τα οποία, όπως έχουμε καταγγείλει πολλάκις τα τελευταία χρόνια προμήθευαν, σε πληθώρα περιπτώσεων, όποτε και αν αυτό ήταν τελικά δυνατόν, με χαμηλής ποιότητας αναλώσιμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την αξιοπιστία των μετρήσεων.

Σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που η χώρα μας βιώνει, είναι αναγκαίο η Πολιτεία να προστατεύσει με κάθε τρόπο όλους τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι και οι άνθρωποι με Διαβήτη, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.

«Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει άμεσα το υπουργείο να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης των αναλωσίμων υλικών στους ανασφάλιστους από όλους τους ιατρούς, είτε υπηρετούν στον δημόσιο τομέα, είτε είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, και οι συνταγές αυτές να εκτελούνται από τα ιδιωτικά, συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, φαρμακεία της γειτονιάς τους, ώστε να αποφεύγεται η όποια μετακίνησή τους και συνεπώς η έκθεσή τους στον νέο κορωνοϊό» επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και εξαιρετικά σοβαρή και θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ικανά για την αποφυγή μόλυνσης των ανθρώπων με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως είναι και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα τα οποία σας έχει καταθέσει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, είναι περισσότερο πιθανό να μολυνθούν, εφόσον εκτεθούν στον ιό, και να αντιμετωπίσουν τη νόσο του COVID-19 εμφανίζοντας σοβαρότερες επιπλοκές εξαιτίας αυτού. Επιπλέον, τη δεδομένη στιγμή η επίσκεψη των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη σε Νοσοκομεία μόνο και μόνο για συνταγογράφηση ή για προμήθεια του αναλώσιμου υλικού, τους εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.

»Δεν είναι ώρα να γίνεται διαχωρισμός των ανθρώπων που πάσχουν σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για όλους όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και έχουν άμεση ανάγκη πρόσβασης σε φαρμακευτικό και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, προκειμένου να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη σοβαρή αυτή πάθηση.

»Δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας της πανδημίας του COVID-19, αναμένουμε από εσάς να δώσετε άμεσα οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε και άλλα θύματα».

Είχε προηγηθεί η επιστολή του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας (ΣΥΔΑ), μέλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, για το ίδιο θέμα.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

 

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...