Επιστολή με θέμα: «Μη εφαρμογή της περ. Β, της εγκυκλίου με θέμα: «Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό» (Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/ Φ.69/108/οικ.7874/ 12.3.2020)» απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει στην επιστολή της ότι η εγκύκλιος του υπουργείου με θέμα: «Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό» (Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/12.3.2020) έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που δίνονταν στην εγκύκλιο προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ως ευπαθείς ομάδες για την εφαρμογή των ανωτέρω ορίζονται τα άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη) και όσους τελούν σε ανοσοκαταστολή».

Ωστόσο, η δημοσίευση της ΠΝΠ με θέμα: «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ 64 Α’/14.3.2020) δημιούργησε πλήθος παρερμηνειών, με αποτέλεσμα να καλούνται από τις υπηρεσίες τους να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στην πρότερη θέση τους ή να ανακαλείται η άδειά τους ως «μη αιτιολογημένη». Και αυτό γιατί στο άρθρο 25, «Μέτρα για τη διευκόλυνση των ευπαθών ομάδων», αναφέρονται μόνο σε καρκινοπαθείς οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Η σύγχυση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να θεωρούνται ως άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μόνο αυτοί που αναφέρονται στην ΠΝΠ και να μη λαμβάνεται καθόλου υπόψη η εγκύκλιος του υπουργείου, η οποία ξεκάθαρα εντάσσει τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους καθώς και για την υπεύθυνη ενημέρωση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, χωρίς να καταστρατηγούνται οι νομοθετικές διατάξεις που υιοθετούνται με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της υγείας τους, είναι αναγκαίο να προχωρήσετε σε περαιτέρω ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων σε δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση» τονίζει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Παράλληλα, σας υπενθυμίζουμε εκ νέου ότι αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη και αυτή η «αναγκαστική», για λόγους υγείας, παραμονή τους κατ’ οίκον να μη χρεώνεται ως άδεια και φυσικά να μην υπάρχει καμία μείωση των αποδοχών τους.

»Οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να τύχουν της προστασίας και της μέριμνας που επιβάλλεται με την αποφυγή της έκθεσής τους σε κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών εξαιτίας αυτού, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να τους οδηγήσει και σε θάνατο. Οι διατάξεις που θεσπίζονται για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι πολύ σημαντικές, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή τους».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...