Επιστολή με θέμα: «Λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη» απέστειλε εκ νέου στον υπουργός Εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση, και την υφυπουργό Εργασίας, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 55 Α’/11.3.2020), αλλά και τη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου με θέμα: «Μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό (COVID-19) για τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και τους Εποπτευόμενους Φορείς πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», εκφράζει τους προβληματισμούς της σχετικά με τους εργαζόμενους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη όχι μόνο στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και σε άλλους τομείς, οι οποίοι, εξαιτίας της εργασίας τους αναγκάζονται να δουλεύουν σε χώρους όπου συγχρωτίζεται πολύς κόσμος ή αναγκάζονται να χρησιμοποιούν καθημερινά μέσα μαζικής μεταφοράς προς και από την εργασία τους.

«Παρόλο όμως που σας εκφράζαμε ήδη τους προβληματισμούς μας με επιστολή μας (Αρ. Πρωτ.: 124/11.3.2020), δυστυχώς στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι, σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό, έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών» επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και τις προτροπές του ίδιου του Πρωθυπουργού στο διάγγελμά του για την παραμονή όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο σπίτι για την αποφυγή μόλυνσης με τον ιό, καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.

»Ήδη μία πρώτη πρόβλεψη για την προστασία τους υιοθέτησε το υπουργείο Εσωτερικών για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και στην Αυτοδιοίκηση.

»Ανάλογη πρόβλεψη θα πρέπει να υπάρχει και για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενώ θα πρέπει η πρόβλεψη αυτή να ενισχυθεί με την παραμονή κατ’ οίκον, χωρίς να χρεώνονται οι ημέρες αυτές ως άδεια και χωρίς μείωση των αποδοχών τους, για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εφόσον κρίνεται απαραίτητο λόγω της κατάστασης της υγείας τους από τον θεράποντα ιατρό τους. Ανάλογη πρόβλεψη θα πρέπει φυσικά να υπάρχει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και, λόγω των συνθηκών, έχουν πληγεί οικονομικά.

»Όλα τα ανωτέρω αποσκοπούν στην αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής, που στην περίπτωση των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενδέχεται να είναι εξαιρετικά σοβαρές για την υγεία τους και απειλητικές για τη ζωή τους.

Κύριε Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ, 

»Τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες αναμένεται, όπως εκτιμούν και οι επιστήμονες, ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων και επομένως είναι αναγκαίο και απαραίτητο η Πολιτεία να λάβει ειδικά μέτρα προστασίας κατά προτεραιότητα, προς όφελος των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των γονιών των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ανάγκη υποστήριξης για την προστασία της υγείας τους και της ίδιας τους της ζωής».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...