Επιστολή με θέμα: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση αποζημίωσης του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre» απέστειλε στον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την επιστολή της επανέρχεται για πολλοστή φορά σε ένα θέμα που ταλανίζει το χώρο του διαβήτη εδώ και δύο χρόνια και εξακολουθεί να παραμένει άλυτο παρά τις διαβεβαιώσεις όλων για την επίλυσή του.   

Ο λόγος φυσικά για το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre, το οποίο ακόμη και σήμερα δεν είναι διαθέσιμο στους ανθρώπους με διαβήτη, ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με αποτέλεσμα όποιο άτομο επιθυμεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του παρέχει το συγκεκριμένο τεχνολογικό επίτευγμα, για τη βελτιστοποίηση στη ρύθμιση του διαβήτη και της καθημερινότητάς του, να επιβαρύνεται οικονομικά με το κόστος του.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει στο απροχώρητο τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς εδώ και τόσους πολλούς μήνες το μόνο που ακούνε είναι αόριστες υποσχέσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν προωθούν καμιά λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Ειδικά οι γονείς των μικρών παιδιών με διαβήτη, ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., έχουν αγανακτήσει, καθώς αποκλείονται από την παροχή μιας τόσο σημαντικής τεχνολογίας που θα βοηθήσει στη ρύθμιση του διαβήτη των παιδιών τους και θα τους προσφέρει και μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που δύο μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, όπως είναι αυτό των Τραπεζών και των Δημοσιογράφων, ήδη το χορηγούν στους ασφαλισμένους τους, δημιουργώντας έτσι ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων.

«Στις μεταξύ μας συναντήσεις και συνομιλίες αναγνωρίσατε πολλές φορές το δίκαιο του αιτήματός μας, κατανοήσατε τη σημαντική συμβολή της νέας αυτής τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και μας διαβεβαιώσατε πως θα προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες, για την ικανοποίησή του, ενέργειες», αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της.

Και συνεχίζει: «Με δεδομένο ότι η νέα αυτή τεχνολογία δεν δημιουργεί κανένα επιπλέον οικονομικό βάρος στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το ότι ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Σωτήριος Μπερσίμης, έχει ήδη προχωρήσει τη διαδικασία για την ένταξη της εν λόγω νέας τεχνολογίας, είναι, για όλους εμάς, άκρως αδικαιολόγητη η όποια καθυστέρηση συμβαίνει.

Το ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι πού οφείλεται η καθυστέρηση αυτή και κυρίως πού αποσκοπεί η ολιγωρία σύστασης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, από την οποία πρέπει να εγκριθεί ώστε να ξεκινήσει η αποζημίωσή της.

Ήδη από το Μάρτιο του 2018 που έληξε η θητεία της προηγούμενης Επιτροπής αναμένουμε εναγωνίως το ΦΕΚ για τον ορισμό της νέας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 255 του νόμου 4512 (ΦΕΚ 5 Α’/17.1.2018), πρέπει να εγκριθεί και ο Κανονισμός Λειτουργίας της εν λόγω Επιτροπής.

Πληροφορίες δείχνουν πως το Υπουργείο αναμένει πρόταση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τη σύσταση της εν λόγω Επιτροπής, χωρίς όμως το αίτημα αυτό να έχει κατατεθεί εγγράφως προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Κύριε Υπουργέ, αναρωτιόμαστε για το τι, ακριβώς, συμβαίνει!

Αναμένουμε από εσάς την άμεση έκδοση του ΦΕΚ, το οποίο θα ορίζει την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και στο οποίο να εμπεριέχεται και ο Κανονισμός Λειτουργίας της.

Η υπομονή και τα όριά μας έχουν εξαντληθεί.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη απαιτούν και διεκδικούν την απρόσκοπτη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μόνο όφελος θα επιφέρουν τόσο στην υγεία των πασχόντων, όσο και στο Σύστημα Υγείας»!

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...